Osumnjičeni za genocid
0

Danas izricanje presude u predmetu Pelemiš i drugi

FENA
U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano izricanje presude Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Pelemiš i Perić terete sa da su u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više od 1.500 muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području sela Pilica u općini Zvornik.

Za ponedjeljak je zakazano iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Sulji Karajiću, optuženom za zločine na području Bihaća. On je prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora.

Za danas je zakazano i ročište za određivanje pritvora Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su osuđeni na ukupno 86 godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama. Apelaciono vijeće je presudu poništilo i optuženima ukinulo pritvor.

Novi svjedoci pozvani su za ponedjeljak u nastavku suđenja Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženim za genocid u Srebrenic, te Veselinu Vlahoviću, kojem je na teret stavljena odgovornost za ubistva i zlostavljanja na Grbavici.

U ponedjeljak će biti nastavljena suđenja Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za ubistva u selu Trusina, kao i Dušku Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, koji su optuženi za zločine u Čajniču, saopćeno je iz Suda BiH.