Višestruki ubica iz Lipnice
0

Danas izricanje presude Tomislavu Petroviću

FENA
Foto: tip.ba
Foto: tip.ba
U Kantonalnom sudu u Tuzli završen je glavni pretres u slučaju Tomislav Petrović, višestrukog ubice koji je 29. maja 2008. počinio šesterostuko ubistvo, pokušaj ubistva te oštećenje tuđe imovine u naselju Trstje, tuzlanska Mjesna zajednica Lipnica.

Zamjenik glavnog tužioca Stjepan Čaćić istakao je da je tokom pretresa dokazano da je Petrović počinio krivično djelo, ali da je sve vrijeme bilo sporno od koje bolesti optuženi boluje te da li je bio svjestan vršenja ovog monstruoznog djela.

Napomenuo je da je vještak Alija Sutović oklonio sve sumnje jer je potvrdio da Petrović boluje od depresivne psihoze te da je bio svjestan tokom vršenja ovog zločina. Ostala vještačenja, koja su rađena u Sarajevu, a potom i u Banoj Luci u kojima je navedeno da optuženi Petrović boluje od paranoidne shizofrenije, tužilac smatra neprihvatljivim.

Zatražio je da se Petroviću izrekne dugotrajna zatvorska kazna uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Punomoćnica 55 oštećenih Enisa Hamzić, u završnoj riječi navela je da oštećeni smatraju da je Petrović ovaj zločin pripremao dugo vremena te da ga je izvršio planski. Smatra da bi trebalo detaljnije ispitati na koji način je Petrović legalno dobio odobrenje za držanje oružja te ako je bolestan kako je mogao raditi kao električar.

Advokat optuženog Rifat Konjić istakao je da je neosporna činjenica da je Petrović izvršio ovaj nesvakidašnji i težak zločin, ali smatra spornim vješačenje Alije Sutovića, s obzirom na to da je iskaz mijenjao tri puta, a da ni u kom slučaju ne mogu biti sporna ostala tri vještačenja koja potvrđuju da Petrović boluje od paranoidne shizofrenije te da nije bio svjestan izvršenja djela. Konjić je od Suda zatražio da prilikom izricanja presude postupi u skladu sa zakonom.

Izricanje presude u ovom slučaju zakazano je za danas.