BiH
0

Danas ističe rok za legalizaciju bespravnih objekata u Banjoj Luci

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
U Banjoj Luci danas ističe rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata nakon kojeg će vlasnici snositi posljedice za bespravnu gradnju, rečeno je u Administrativnoj službi grada.

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata imaju mogućnost da još danas podnesu zahtjev za legalizaciju svojih objekata.

"Odluka o legalizaciji bespravno početih ili izgrađenih objekata ili dijelova objekata na snazi je još danas. Istekom ovog roka vlasniku bespravno izgrađenog objekta prestaje mogućnost naknadnog pribavljanja odobrenja za građenje i snosiće posljedice za bespravnu gradnju", rekla je Srni načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Verica Kunić. 

Od ukupno zaprimljenih 1.197 zahtjeva za izdavanje lokacijskih uslova za legalizaciju, od 12. aprila prošle do 10. aprila ove godine obrađeno je 210 lokacijskih uslova i doneseno 26 rješenja o naknadnom odobrenju za građenje.

U tom periodu zaprimljeno je 98 zahtjeva za naknadno odobrenje za građenje.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Verica Kunić rekla je da većina podnosilaca zahtjeva nema riješen imovinsko-pravni status na zemljištu na kojem su gradili ili imaju više suvlasnika do kojih ne mogu da dođu ili ne mogu da plate obavezne naknade.

Prema njenim riječima, to postupak legalizacije čini složenijim.  
U Banjoj Luci je, prema nekim procjenama, bespravno izgrađeno između 15.000 i 20.000 hiljada objekata. Od 2008. godine legalizovano je oko 1.550 objekata.