Dom naroda PSBiH
0

Danas ispunjenje uslova za ukidanje viza BiH?

SRNA
Mijo Krešić
Mijo Krešić
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da produži mandat Miji Krešiću na mjestu vršioca dužnosti direktora Antikorupcione agencije, čime bi i formalno bili ispunjeni uslovi za liberalizaciju viznog režima građanima BiH.

Delegati bi trebalo da potvrde i odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u misiju ISAF u Afganistanu, što je ranije učinio i Predstavnički dom.

Na predloženom dnevnom redu je  i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SDA, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima BiH.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o službi u OS BiH predloženo je da se u ovaj zakon ugradi odredba prema kojoj bi pripadnicima OS koji su najmanje dvije godine bili pripadnici VRS, Armije BiH ili HVO-a, a kojima zbog važećeg zakona ne može biti produžena profesionalna vojna služba, bilo omogućeno prijevremeno penzionisanje.

Na samom kraju dnevnog reda nalaze se Imenovanje člana Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH iz hrvatskog naroda,  te Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da iduće sedmice da mišljenje o zakonu o popisu stanovništva, tako da bi konačna odluka o ovom zakonskom prijedlogu u Domu naroda mogla biti prolongirana.