Općina Centar
0

Danas isporuka sto kilograma drvenih briketa

FENA
Korisnici subvencije za grijanje s područja Općine Centar tokom dana će na kućne adrese dobiti po 100 kilograma drvenih briketa za ogrjev, saopćeno je iz ove Općine.

Za 231 porodicu s područja Centra donaciju je osigurala njemačka humanitarna organizacija "Help", a projekt finansira Vlada Savezne Republike Njemačke.

S obzirom da među dobitnicima ove donacije ima mnogo starih i bolesnih, Općina je odustala od prvobitne ideje da građani s punktova preuzimaju drvene brikete pakovane po 10 i 20 kilograma.

Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar stoga je u saradnji s firmom "Eurogrand" osigurala dodatna dva kamiona za transport briketa, kao i jedan kombi.

Volonteri Službe za lokalnu samoupravu će tokom dana, prema spiskovima koje je dostavila organizacija "Help", obilaziti sve adrese i isporučivati ogrjev.

Projekt koordinator organizacije "Help" Almin Adžović pojasnio je da je ta humanitarna organizacija, nakon nedavnog prestanka dotoka prirodnog gasa iz Rusije, pokrenula inicijativu za nabavku ogrjeva za građane slabog imovnog stanja i socijalne institucije koji su bili posebno pogođeni nestašicom gasa.

U sklopu te akcije donirano je oko 220 tona briketa.

Osim građana slabijeg imovnog stanja iz Kantona Sarajevo, humanitarnom akcijom su obuhvaćene socijalne i školske institucije - starački i domovi za djecu u Zenici, Trnovu i Srebrenici.

Po završetku isporuke drvenih briketa, građanima u Centru će biti podijeljen ogrjev za potrebe osnovne i niže muzičke škole u Istočnom Sarajevu.