BiH
10

Danas i sutra se očekuju obilne padavine, ali neće doći do izlijevanja rijeka

Piše: N. N. i T. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U naredna dva dana očekuju se obilne padavine na području BiH, a posebno na jugu i jugozapadu. No, i pored obilnih padavina ne bi trebalo doći do izlijevanja većih rijeka.

Iz Sektora hidrologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Klix.ba kažu da se na osnovu rezultata hidroloških prognoza u naredna 24 sata očekuje stagnacija ili blagi pad vodostaja na rijeci Bosni i njenim pritokama.

Za sliv rijeke Une i glavne pritoke Sane, na osnovu meteo prognoze, u naredna 24 sata očekuje se porast vodostaja, ali neće doći do izlijevanja iz korita.

"Generalno, na osnovu meteo prognoze, u narednom periodu nema opasnosti od izlijevanja manjih vodotoka (bujični tokovi). Izuzetak je područje kraških polja u zapadnoj Hercegovini (Livanjsko, Duvanjsko, Kupreško i Glamočko) gdje prognozirane obilnije oborine uzrokuju određeni stepen opasnosti od poplava", kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Banja Luka: Formirane jedinice i timovi civilne zaštite opće i specijalizovane namjene

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice je potvrđeno da do sada nisu zabilježene pojave porasta bujičnih vodotoka, ali i dalje na snazi ostaje upozorenje da bi građani trebali biti na oprezu danas i sutra, jer su najavljene obilnije padavine.

"Stanje na terenu je redovno, vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u opadanju, a nije bilo ni poziva građana u proteklom periodu", kaže glasnogovornik Administrativne službe grada Banje Luke Milenko Šajić. Dodaje i da su pripadnici Vatrogasne jedinice i nadležnih opštinskih službi u sklopu redovnih aktivnosti vršili obilazak kritičnih tačaka mostova, kanalizacione, oborinske i druge komunalne infrastrukture, a formirane su jedinice i timovi civilne zaštite opće i specijalizovane namjene, koje će biti mobilisane u slučaju proglašenja vanredne situacije na području grada ili na dijelu teritorije grada. Građani su, ističe Šainović, u obavezi da obrate pažnju da u slučaju postojanja mogućnosti izlijevanja bujičnih potoka usljed povećanog obima padavina u narednom periodu preduzmu mjere zaštite ličnih sredstva i imovine.

Podsjetimo, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović je jučer, 13. oktobra, zbog obilnih padavina naložio Civilnoj zaštiti i komunalnim preduzećima da budu u pripravnosti i kontrolišu stanje oborinske kanalizacije, vodotoka i bujičnih potoka.