Predstavnički dom PSBiH
0

Danas drugi krug glasanja o Slavi Kukiću

FENA
Slavo Kukić
Slavo Kukić
Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Državnog parlamenta zakazne za danas u Sarajevu.

Nakon što kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić, na sjednici Predstavničkog doma, održanoj krajem juna, nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika iz RS-a, uslijedilo je usaglašavanje u Kolegiju Doma. Kako Kolegij nije postigao saglasnost o potvrđivanju njegovog imenovanja poslanici bi se o tome trebali izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Stranke iz RS-a, kao i oba HDZ-a protive se izboru Slave Kukića, kojeg su kao nestranačkog kandidata predložile stranke potpisnice Platforme, a Predsjedništvo BiH izabralo tajnim glasanjem.

Poslanici bi na sjednici trebalo da razmatraju i više zakonskih prijedloga među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku prisilne naplate indirektnih poreza.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH kao i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika BiH.

Na dnvenom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i imenovanje direktora i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.