BiH
0

Danas debata o ustavnim promjenama u BiH

FENA
Nakon što je na startu zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope uvrštena u dnevni red Ijetnje sesije, za danas prijepodne zakazana je debata o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, saopćio je Odjel za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

U utorak poslijepodne delegatima je dostavljen Nacrt rezolucije kao i izvještaj Monitoring tima o ustavnim promjenama, međutim, o tekstu ovih dokumenata članovi stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH imaju različito mišljenje.

Članovi delegacije iz reda srpskog naroda (Goran Milojević, Ljiljana Milićević i Tihomir Gligorić) obratili su se u srijedu ujutro generalnom sekretaru Vijeća Evrope Terry Davisu, zatim predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rene van der Lindenu i političkim grupama pismom u kojem zahtijevaju da se rezolucija odbaci ili da se o njoj uopće ne raspravlja. Po njihovoj ocjeni radi se o materijalu čija suština može biti faktor destabilizacije BiH.

Inače do isteka roka za predaju amandmana na ponuđeni dokument, u srijeda do 15.30 sati, po dva amandmana na predloženi dokument podnijeli su Ivo Lozančić i Sead Avdić.