Sud BiH
0

Danas će biti izrečena presuda Bičakčiću i Čoviću

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izricanje presude pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Edhem Bičakčić i drugi zakazano je za danas, najavljeno je iz Suda.

Optužnica tereti Edhema Bičakčića i Dragana Čovića za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 358. stav 3. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Bičakčić i Čović su optuženi da su, u funkciji premijera i ministra finansija Federacije BiH, bez odluke Vlade, 18. januara 1999. donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 1999. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava tekućih rezervi odobren iznos od 3,2 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Optuženi su zatim 20. januara 1999. godine, navodno, donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 2000. za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobren iznos od 4,6 miliona KM za istu namjenu, na osnovu kojih odluka je izvršena kupovina stanova za nekoliko osoba.