BiH
0

Danas 17. ljetni planinarski pohod "Grebak - put života"

FENA
U organizaciji Bošnjačkog planinarskog društva "Goražde-Maglić" i Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno- oslobodilačkog rata 1992. - 1995. godina, u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas se održava 17. po redu ljetni pohod "Grebak - put života".

Riječ je o značajnoj manifestaciji koja se održava u znak sjećanja na herojstva, patnje i stradanja ali i podvige naroda Gornjeg Podrinja za koje je Grebak u najteže ratno doba značio put spasa.

Učesnici pohoda, brojni planinari iz različitih krajeva BiH i građani, tokom dana preći će dionicu dugu 48 kilometara od Grepka do Orahovica, kojom je u ratu u potrazi za hranom prešlo na hiljade građana, od kojih su mnogi na tom putu izgubili i svoje živote.

Centralna manifestacija ispraćaja učesnika pohoda, u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, upriličena je na platou Gradske dvorane "Mirsad Hurić".

Uz historijski sat upriličena je i izložba ratnih fotografija s ciljem podsjećanja na sudbonosne dane u borbi za opstanak naroda u opkoljenoj goraždanskoj teritoriji i ljude, komandante i borce, koji su zaslužni za njihov spas.

"Ova tradicija duga je već 17 godina jer želimo da se ne zaboravi put spasa koji učesnici pohoda prelaze u znatno boljim i lakšim uslovima nego što je to bilo u ratu kada su građani bezbroj puta išli na Grebak kako bi prehranili svoje porodice. Nažalost, mnogi su stradali i zbog svega što je Grebak značio dužni smo njegovati bar sjećanje", kazao je predsjednik BPD "Goražde - Maglić" Zajko Šovšić.

"O putu spasa slušala sam mnoge priče u ratu od svog muža koji je 1992. godine bio na čelu kolone tima ljekara koji su došli u opkoljeno Goražde te sam i ja željela da vidim put spasa i odam počast svima koji su prošli putem Grepka", kaže Adela Zečević iz Visokog.

U okviru manifestcije "Grebak - put života" prigodnim sadržajima bit će obilježena i godišnjica bitke za Orahovice, jedna od presudnih bitaka u odbrani ovog prostora.

Na lokalitetu Sportsko-rekreativnog centra Ruda Glava u planinarskom domu "Nedim Pilav - Jogi" učesnicima pohoda bit će prikazan dokumentarni film te evocirane uspomene na Grebak-put spasa.

Večeras je na Rudoj Glavi planirano prigodno druženje a planinari i ostali učesnici pohoda sutra će posjetiti šehidsko mezarje na Brzači gdje će proučiti Fatihu pred duše šehida i poginulih boraca.