BiH
99

Dan Zlatnih ljiljana u Mostaru: Nemamo pravo odustati od dalje izgradnje BiH

Anadolija
(Foto: FF PIXMOS)
Dobitnici najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH, značke "Zlatni ljiljan", danas su u Mostaru obilježili Dan zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom.

Na svečanosti tim povodom obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Udruženja "Zlatni ljiljani“ Šerif Patković i u ime organizatora predsjednik ovog udruženja za Hercegovačko-neretvanski kanton Suad Muharemović.

Tokom svečanosti evocirane su uspomene iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu i na vrijeme sudbonosnih bitaka za njenu opstojnost i državotvornost. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju prisutnima istaknuo je kako Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno ide putem unutrašnje integracije i integracije prema Evropskoj uniji. 

Ocijenio je kako Bosna i Hercegovina ide pravim smjerom i ide svom konačnom cilju, ali da je na tom putu stalno koče destruktivne snage.

"Dvadeset godina nas koče da idemo naprijed. Mi imamo velike prirodne resurse, imamo pametne i sposobne ljude i uvjeren sam da će one snage koje integriraju BiH pobijediti one koje je nastoje dezintegrisati", poručio je Izetbegović.

Govoreći o perspektivama, Izetbegović je kazao kako Bošnjacima treba 100.000 radnih mjesta da bi riješili veliku ekonomsku krizu.

"Javno obećavam da ćemo u narednih osam godina imati tih 100.000 novih radnih mjesta“, kazao je.

"Danas u Bosni i Hercegovini imamo puno problema. Znamo da puno toga nije dobro i da BiH nije ona zemlja za koju su se borili njeni najhrabriji sinovi", kazao je federalni premijer Nermin Nikšić.

Istakao je kako borba za BiH nije završena.

"Međutim, mi nemamo pravo odustati od njene dalje izgradnje", poručio je Nikšić te kao prioritet djelovanja istakao borbu protiv kriminala i korupcije i dodao: "Tamo gdje su stali naši borci u odbrani naše domovine moraju nastaviti tužioci i sudije".

U kulturno-umjetničkom programu obilježavanja Dana zlatnih ljiljana nastupio je i poznati BiH glumac Emir Hadžihafizbegović,"Mostarske kiše" i hor "Sejfulah" iz Konjica, Adnan Jerlagić, Husein Jusić i Sead Kubašić Šuke.

Nakon svečanosti brojne su delegacije položile cvijeće na mostarskim šehitlucima čime su evocirali uspomene na 11 heroja zarobljenih i mučki ubijenih u zgradi komande IV korpusa A RBiH 9. maja 1993. godine.