BiH
478

Dan žalosti: Ezan za džuma-namaz danas neće biti pomjeren pet minuta

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ezani sa džamija za današnji džuma-namaz bit će pušteni na vrijeme, bez odgađanja od pet minuta. Iako je danas u BiH proglašen Dan žalosti, Islamska zajednica (IZ) nije dobila preporuku za učenje ezana u 12:05 sati.

U ponedjeljak su ezani za podne-namaz sa svih džamija pušteni pet minuta kasnije u znak saučešća za žrtve terorističkog napada u Parizu koji se dogodio prije sedam dana.

S obzirom na to da je i danas proglašen Dan žalosti zbog terorističkog čina koji se u srijedu dogodio u sarajevskom naselju Rajlovac, kada su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, kontaktirali smo Islamsku zajednicu u BiH i provjerili da li će i danas ezani biti pušteni sa odgodom od pet minuta.

"Danas će ezani za džuma-namaz biti pušteni u redovnom terminu u 12 sati, jer Islamska zajednica nije dobila nikakvu preporuku od Predsjedništva ili neke druge institucije kao što je to bio slučaj u ponedjeljak, kada su građani u 12 sati Fatihom ili minutom šutnje odali počast žrtvama u Parizu", istakao je za Klix.ba Ismet Veladžić iz IZ-a.