Trgovci se uzdaju u 8. mart
1

Dan zaljubljenih skromno obilježen u bh. gradovima

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Za razliku od prethodnih godina, kada su ulice širom BiH na Dan zaljubljenih bile pune zaljubljenih parova koji hodaju s poklonima, a izlozi bili blještavo ukrašeni crvenim dekoracijama, ove godine je Bosna i Hercegovina 14. februar dočekala u skromnom izdanju.

U Zenici je tek nekolicina građana odlučila u prijepodnevnim satima obradovati svoje partnere. Trgovci koji prodaju zlato i srebro rekli su kako ima posla, ali ne kao proteklih godina na Dan zaljubljenih. Osim nakita, Zeničani su odlučili svojim ljepšim polovinama darovati kozmetiku ili cvijeće.

Prodaja plišanih igračaka ove godine je također slabija nego prošle, što se moglo primijetiti i po malobrojnim štandovima koji su bili smješetni neposredno u blizini Trga Alije Izetbegovića.

I dok će se Zeničani večeras zabaviti u ugostiteljskim objektima koji su organizovali zabave povodom Valentinova, Tuzlaci neće imati nikakvih zabavnih sadržaja. Tuzlanski prodavači ističu kako je prodaja također slabija u odnosu na prethodne godine.

“Ne mogu reći da nema posla, ali je sigurno slabiji pazar u poređenju sa prethodnim godinama. Valjda će nas 'izvući' 8. mart”, kazala nam je prodavačica u jednom tuzlanskom gift shopu.

Ni u glavnom gradu BiH nije drugačija situacija. Iako je na ulicama Sarajeva bilo više parova, rijetke su bile žene koje su u rukama imale ružu ili buket. Izlozi prodavnica nisu pretjerano okićeni, a nekolicina uličnih prodavača je prodavala balone u obliku srca, cvijeće ili plišane igračke u znaku ovog dana. No, oni koji budu željeli, svakako će se moći večeras zabaviti u sarajevskim kafićima koji imaju šarolike ponude i za one koji slave i ne slave ovaj dan.