BiH
0

Dan za visoke zvanice povodom vježbe "Brzi odgovor 15"

Klix.ba
U utorak, 20. oktobra, u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači, EUFOR i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) su, u sklopu vježbe “Brzi odgovor 15”, organizirali Dan za visoke zvanice.

Ovom događaju su, pored komandanta EUFOR-a, generalmajora Johanna Luifa, prisustvovali i dr. Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane za politiku i planove, i generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Vježba “Brzi odgovor 15” je redovna godišnja vježba za operacije podrške miru, zamišljena s ciljem da se omogući zajednička obuka EUFOR-a i OS BiH.

Raspoređivanje rezervnih snaga u BiH u svrhu pružanja podrške pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja također je dio obuke EUFOR-a. Pored stalnog osoblja EUFOR-a iz Turske, Mađarske i Austrije, u vježbi su učestvovale dodatne trupe iz Slovačke, Ujedinjenog kraljevstva, Bugarske i Rumunije.

U sklopu ovog događaja održana je metodsko-pokazna vježba, tokom koje su zvanice mogle vidjeti zadatke koji se izvršavaju u operacijama podrške miru. U skladu sa scenariom metodsko-pokazne vježbe pripadnici EUFOR-a i OS BiH izvršavali su zadatke na suzbijanju demonstracija i nemira, izvlačenju iz minskog polja i evakuaciji povrijeđenih.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Johann Luif, je na konferenciji za medije rekao: “EUFOR ima izvršni mandat da bude spreman podržati vlasti BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja ako se to od nas zatraži. Iako do sada nikada nije bilo potrebe za tim, EUFOR ipak mora biti spreman za to. Ova vježba je dio rutinske obuke EUFOR-a za tu ulogu u operaciji podrške miru. Tačno je da broj pripadnika EUFOR-a u BiH nije veliki, ali učešće osoblja iz sastava naših rezervnih snaga u ovoj vježbi pokazuje da imamo odgovarajuću podršku za slučaj potrebe".

"EUFOR je posvećen pružanju podrške Oružanim snagama Bosne i Hercegovine pri osposobljavanju i obuci. Mi imamo cjelogodišnji program obuke za razne vojne aktivnosti, od pružanja pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, do održavanja vozila. Kao što ste mogli vidjeti, korist od ove vježbe je to što EUFOR-u i OS BiH omogućuje da praktično primjene tu obuku u realističnom, multinacionalnom okruženju", dodao je Luif.