BiH
0

Dan za djecu u Sarajevu, druženje s košarkašima i karneval

Klix.ba
U subotu, 31. augusta, USAID i Košarkaški savez BiH organiziraju dan posvećen djeci svih nacionalnosti i različitih mogućnosti u BiH, a u cilju promocije prava na obrazovanje djece iz najugroženijih socijalnih grupa.

Cjelodnevna zabava održat će se 31. augusta, u vrijeme posljednjih priprema za novu školsku godinu, ali i dan pred odlazak BiH reprezentacije na ovogodišnje Košarkaško prvenstvo Evrope.

Dan posvećen djeci počet će Dječijim karnevalom koji će od 15 sati biti održan na Trgu Oslobođenja, a djeca će imati priliku zaigrati košarku s bh. reprezentativcima, te se veseliti uz oslikavanje lica, mađioničarske trikove i druge igre.

U 18:30 sa Trga Oslobođenja do SKC Skenderija bit će upriličena Šetnja za prava djece, koja ima za cilj promovirati toleranciju i ravnopravan pristup obrazovanju za sve, pogotovo za djecu iz najugroženijih socijalnih grupa.

Nakon dnevnih aktivnosti, u 20 sati u KSC Skenderija bit će održana humanitarna revijalna košarkaška utakmica između sadašnje bh. reprezentacije, predvođene Mirzom Teletovićem, i reprezentacije BiH iz 1993, pojačane mladim košarkaškim nadama.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a dobrovoljni prilozi bit će utrošeni za gradnju pristupa školama za djecu s posebnim potrebama, nabavku medicinskih pomagala koja im nedostaju, kao i kupovinu udžbenika za najsiromašnije učenike širom BiH.