Defilei i peticije
0

Dan srednjoškolaca: Apel za unaprijeđenje obrazovanja

Klix.ba/FENA
Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Performansom upriličenim na platou ispred sarajevske Katedrale danas je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca, uz apel za unapređenje obrazovnog sistema u BiH, a sve u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH). Međunarodni dan srednjoškolaca je obilježen i u drugim gradovima.

Pod sloganom "Obrazovanje viza za budućnost", defileom i paljenjem svijeća u znak žaljenja zbog stagniranja bh. obrazovanja, srednjoškolci - sudionici manifestacije, na simboličan način su iskazali nezadovoljstvo obrazovnim sistemom u Bosni i Hercegovini.

Kako je u izjavi za medije istaknuo član Upravnog odbora ASuBiH i PR-menadžer Peter-Josip Bevanda, krajnje je vrijeme da se iniciraju pozitivni procesi koji bi doveli do unapređenja obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, opterećenog različitim vrstama podjela, slabom opremljenošću školskih ustanova, te nezadovoljavajućim nastavnim planovima i programima i kadrovskim rješenjima.

Po njegovim riječima, ASuBiH je nevladina organizacija koja okuplja oko 160.000 srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, osnovana 2007. godine radi animiranja učenika i artikuliranja njihovih interesa, ali i ukazivanja vlastima na neophodnost pozitivnih promjena u bh. obrazovnom sistemu, posebno na planu kreiranja zajedničkih osnova i prevladavanja administrativnih prepreka u cijeloj BiH.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca u 30 bh. gradova, uličnim performansima, defileima, postavljanjem transparenata, kao i prikupljanjem potpisa u znak podrške.

Generalni sponzor ovog projekta kao i ASuBiH je njemačka Fondacija "Schueler Helfen Leben - Učenici pomažu život".

Dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studente i profesore koji su strijeljani nakon mirnog protesta 17. novembra 1939. godine. Oni su protestovali protiv nacističke okupacije.

Međunarodni dan srednjoškolaca peticijom i defileom kroz grad obilježen i u Zenici.

Članovi lokalnog vijeća Zenice Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, danas su na Trgu Alije Izetbegovića obilježili 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca, tako što su potpisivanjem peticije i defileom kroz grad ukazali na probleme srednjoškolaca, te informisali srednjoškolce da je danas njihov dan.

Kanurić Muharem, učenik JU "Mješovite škole u Zenici" i koordinator za tim Zenice ASU BiH, koji je ujedno danas bio i moderator ove aktivnosti, ističe da je cilj informisati srednjoškolce o njihovom danu.

"Cilj današnjeg okupljanja je da prije svega obilježimo Međunarodni dan srednjoškolaca koji se već petu godinu po redu obilježava i u Bosni i Hercegovini i Zenici. Danas smo odlučili i pokrenuti peticiju kojom tražimo da u budućnosti 17. novembar bude ne nastavni dan, odnosno, da se ide u školu ali da sve bude popraćeno kulturnim i sportskim manifestacijama.", zaključio je Kanurić.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se 17. novembra u znak sjećanja na 17. novembar 1939. godine, kada su češki srednjoškolci i studenti, koji su mirno prosvjedovali protiv nacizma, uhićeni i strijeljani.

Odziv na današnji skup prema riječima Kanurića je zadovoljavajući, ali vjeruju da će u toku dana skupiti dovoljan broj potpisa kako bi uspjeli ostvariti svoje ciljeve za današnji dan.