"Zašto ste mi ubili oca i brata?"
0

Dan šehida: Potresna priča Nedima Salaharevića

Piše: D. Brkić
Bila je nedjelja 13. septembar 1992. godine kada je posljednji put vidio brata Edina i oca Muhameda. Obojica su odvedeni u zloglasni logor Sušica, gdje su likvidirani na brutalan način, a potom u traktoru odvučeni na stratište Ogradice. Otada je prošlo 19 godina ili 6922 dana, a Nedim Salaharević se svakodnevno pita: “Zašto ste mi ubili oca i brata”?

Posmrtne ostatke brata Edina pronašao je na nekoliko stratišta, dok za očevim kostima i dalje traga. Danas, drugog dana ramazanskog Bajrama, na Dan šehida obišao je mezarje Rakita, gdje mu je pokopan brat Edin, prijaratni košarkaš Slobode Dite, jedan od najvećih talenata koji su ikada igrali u “Mejdanu”.

“Svakog Bajrama duša mi se cijepa, jer je upravo zbog Bajrama moj brat došao iz KK Bor gdje je bio na posudbi iz Slobode Dite, kako bi sa nama proslavio praznik. Zašto su ga ubili kada se nikada ni sa kim nije zamjerio, kada je gledao samo svoja posla, kada je bio predan košarci i odan porodici? Ubili su ga samo zato što je bio Bošnjak, a ja dok sam živ dolazit ću na šehidsko mezarje Rakita. Dolaziću zbog brata i njegovih riječi da nigdje nebo nije tako plavo k’o što je podno Viselca”, sa suzama u očima govori Nedim Salaharević.

I on je pukom srećom preživio vlasenički pokolj. Spasio ga je, ispred zlotvora Predraga Bastaha zvanog Car, pripadnik Arkanovih tigrova. Faktički. Nedim i njegova majka Hatidža su jedini preživjeli građani ulice u centru Vlasenice.

“Tih septembarskih dana gradom je tekla krv. Ubijali su ljude na kućnom pragu, odvodili u logor Sušicu, silovali maloljetnice. Nisu nam to uradili neke paravojne formacije iz Srbije, već komšije sa kojima smo živjeli, sa kojima smo se družili, sa kojima smo išli u školu. Od krvavog septembra 1992. godine za mene je rodna Vlasenica mrtav grad ili bolje rečeno tamni vilajet”, govori on.

U spomen na njegovog brata, šehida Edina Salaharevića, koji je 1992. godine zajedno sa Damirom Mulaomerovićem bio najbolji igrač Omladinskog prvenstva SFRJ, na kojem je Sloboda Dita odnijela titulu prvaka, snimit će se dokumentarni film. Edinovi drugovi, rasuti po cijelom svijetu, ostvarili su impozantne karijere. On je ubijen na okrutan način, a njegove kosti su u više navrata prebacivane od stratišta do stratišta.

O igračkim kvalitetima, ali prije svega o dobroti i plemenitosti Edinovog lika, u dokumentarnom filmu govorit će Damir Mulaomerović, Predrag Jovanović Pajo, Damir Mršić, Žarko Vujović, Asim Paščanović Pars, Edin Delić Dal…Filmska traka ostat će jedino svjedočenje na Edina Salaharevića, mirnog vlaseničkog dječaka, koji je volio svoju porodicu, volio sve dobre ljude, volio svoju porodicu, volio narandžastu loptu… Ubili su ga samo zato što je bio Bošnjak!

Za genocid nad Bošnjacima Vlasenice osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastag Car i Goran Višković Vjetar. Ostali su na slobodi.