Isplaniran bogat program
0

Dan Sarajeva uz izložbe, sport i koncert Manua Chaoa

FENA
Na protekloj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojen je Program manifestacije obilježavanja 6. aprila - Dana Grada Sarajeva, a ukupna sredstva izdvojena za sve manifestacije u okviru obilježavanja 6. aprila iznose 118.655 KM.

U okviru obilježava 6. aprila bit će otvorene dvije izložbe. Jednu će postaviti Udruženje likovnih umjetnika BiH u povodu ovog dana, dok će druga biti izložba fotografija "Vrata i prozori Sarajeva" autora Dražena Grujića. Za ove dvije izložbe izdvojeno je 16.200 KM.

U Domu mladih "Skenderija" 6. aprila bit će održan koncert Manua Chaoa, a za njegov nastup izdvojeno je 20.000 KM. Koncert će dodatno podržati i Ambasada Kraljevine Španije u BiH i drugi donatori.

Od 6. do 10. aprila bit će upriličen Sarajevo International Guitar Festival. Za njega je izdvojeno 5.000 KM.

Planirani su i brojna sportska takmičenja kao što su Šestoaprilski turnir u streljaštvu, Turnir u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe, Šestoaprilski turnir u hrvanju "KUP Grada Sarajeva", Treći međunarodni vaterpolo turnir, Četvrti međunarodni turnir u košarci, Karate KUP "Oslobođenje", Ekipno prvenstvo Grada osnovnih škola u šahu, turističko-sportska manifestacija "Enjoy Sarajevo" u biciklizmu te planinarski događaj Stazama oslobodilaca Sarajeva.

Za sve sportske događaje izdvojeno je 61.850 KM.

Na sjednici vijeća Mirsad Šabaredžović, vijećnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović, (BPS - SH) upitao je zašto se iznos od 8.850 KM, koji je planiran za manifestaciju "Enjoy Sarajevo", ne utroši na uređenje biciklističkih staza na Čavljaku, kako bi Udruženje brdskih biciklista moglo organizirati više takmičenja u toku godine.

Inače, planirano je da ovo bude dvodnevni događaj kojem bi prisustvovali gosti iz Zagreba, Ljubljane, Dubrovnika, Skoplja i šire, a uključivao bi brdsku vožnju biciklima i obilazak Trebevića kao i prirodnih ljepota na Skakavcu.

Njegov prijedlog je podržan kao sugestija za naredno osmišljavanje programa obilježavanja 6. aprila.

Za 6. april planirana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u Narodnom pozorištu, a predviđeno je da za ovu sjednicu bude izdvojeno 15.000 KM.

I ova stavka izazvala je polemiku na sjednici, a gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je da je predviđeno toliko sredstava, ali da se sve to ne mora utrošiti i da će ostatak biti usmjeren na neke druge stavke kao što je zamjena stolica u Narodnom pozorištu.