BiH
8

Dan ružičastih majica: U BiH prvi put obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja

Anadolija
U Bosni i Hercegovini će prvi put biti obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Naime, Udruženje za razvoj društva "Kap" pokreće kampanju "Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/ sama", čiji je cilj prevencija nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH, a njegovu provedbu također podržavaju i kantonalna ministarstva obrazovanja. Početak projekta biće obilježen u srijedu, 24. febraura, ispred sarajevske Katedrale, obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica/ Pink shirt day).

U Bosni i Hercegovini će ovaj dan biti prvi put obilježen ove godine, s ciljem da se smanji alarmantan broj slučajeva vršnjačkog nasilja, koji rezultira- ne samo cjeloživotnim traumama, već i smrću učenika. Udruženje “Kap” će na “Dan ružičastih majica” plasirati dokumentarni film “Ti nisi sam/ sama” koji će biti distribuiran besplatno svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, te svim zainteresiranim medijima.

Također, istog dana će učenici obući pink majice i prolaznicima u Sarajevu dijeliti informativno-edukativne letke o prevenciji i prepoznavanju problema vršnjačkog nasilja. Događaju ispred katedrale prisustvovaće i ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović, predstavnici ambasada, škola, učenici i drugi.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi, Naime, sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke.

Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu. Sutradan, u četvrtak, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.