BiH
99

Dan rijeke Drine: Goraždani čistili priobalje zelene ljepotice

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždani, njih oko 800 učestvovalo je danas u obilježavanju Svjetskog dana voda, ujedno i dana rijeke Drine. Organizirano je veliko čišćenje priobalja Drine i njenih pritoka a akciju nije spriječila ni kiša koja je padala cijelog dana.

Čistilo se na na lokacijama od Baćanskog mosta do Sopotnice, te u mjesnim zjaednicama Zupčići, Vitkovići, Mravinjac, Vranići, Sadba i Osanica. Očišćene su i pritoke Drine, Osanica i Ocka u mjesnim zajednicama Osanica, Ilovača, Faočići, Orahovice, Bogušići i Berič.

Održana je i akcija u MZ Osječani, Kraboriš, Rešetnica i Posestra. Svi zajedno, mjesne zajednice, učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Goražde, JKP ''6. mart'', Centar za kulturu, Udruženje ribolovaca, kajakaši ''Buka'' Goražde, Turistička zajednica BPK-a, Eko zeleni, Vijeće mladih, Moto klub Goražde, te brojni građani uzeli su učešće te pomogli da priobalje Drine izgleda mnogo ljepše u proljeće.

Probuditi svijest o čuvanju okoliša

"Poduzeli smo sve aktivnosti, održali niz sastanaka i priprema i u svih 20 mjesnih zajednica održava se akcija čišćenja, a prije svega radovi se odnose na uređenje obala rijeke Drine, zatim pritoka gdje su uključene i ostale mjesne zajednice. Učesnici akcije čišćenja su učenici tri srednje škole, četiri osnovne i sve područne škole koje imaju svoja odjeljenja u školama u ruralnim mjesnim zajednicama. Akcija je u potpunosti uspjela, hvala svim građanima. Na kraju bih pozvao sve građane na svijest i odgovornost jer vidimo na desnoj obali koliko se u toku noći istrese građevinskog materijala. Moramo imati mnogo veću svijest o zaštiti i čuvanju naše okoline. Imamo prelijepu Drinu ali ako je ne čuvamo onda zaista nije to ono što želimo i zbog toga ova akcija ima za cilj da još više razvijemo svijest kod naših građana i da svi zajedno poradimo na tome da nam okolina bude čistija“, poručio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

A obilježavanje dana rijeke Drine začinjeno je ribljom čorbom. Na obalama rijeke od ranih jutarnjih sati kuhala se nadaleko poznata čorba majstora Ismeta Borovine -Gara. Nakon akcije čišćenja, učesnici su degustirali jelo napravljeno od drinske ribe, vode i povrća koje raste pored Drine.

Dodjeljene nagrade

Amila Mašić, učenica četvrtog razreda goraždanske STŠ Hasib Hadžović autorica je najuspješnijeg literarnog rada na konkursu koji je povodom Dana rijeke Drine raspisao Centar za kulturu.

Drugu nagradu osvojilla je Amila Džebo, učenica četvrtog razreda MSŠ Enver Pozderović dok je treće mjesto pripalo Aidi Uzunović, učenici drugog razreda Srednje tehničke škole.