BiH
137

Dan otvorenih vrata: U Dječiji dom Bjelave po nezaboravne osmijehe i mnogo ljubavi

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U dvorištu Dječijeg doma Bjelave danas je posebno veselo. Uposlenici i djeca obilježavaju Dan otvorenih vrata u povodu Dječije nedjelje.

Djeca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola danas će posjetiti ovu ustanovu i družiti se sa mališanima. Ovo je prilika da se djeca upoznaju međusobno i da vide kako djeca žive u Domu.

"Danas organizujemo druženje, likovne radionice i sportske igre za djecu koja nas posjete", rekla nam je Alisa Ibrahimović, stručna saradnica za informisanje.

Podsjetila je da vrata Dječijeg doma Bjelave nisu otvorena samo danas, već da svi koji žele mogu doći svaki dan od 8 do 14 sati i posjetiti djecu, uručiti poklone ili donacije.

Samira Puzo, školska odgajateljica, u Domu radi 17 godina. Ispričala nam je kako prolazi jedna radni dan djece.

"Jedan radni dan je organizovan po dnevnim aktivnostima, ustajanje, doručak, spremanje za školu, izrada domaćih zadataka, pa odlazak u školu. U slobodnom vremenu se dogovorimo šta ćemo raditi, da li ćemo praviti palačinke ili nešto drugo, sve se to dogovorimo na jutarnjim sastancima", ispričala nam je Samira Puzo.

Napomenula je da je izuzetno važno da se sa djecom razgovara.

"Djeca nam kažu da imaju simpatije, kažu kakve ocjene dobiju, zajedno učimo i to je veoma važno. Najdraže nam je kada djeca dođu ovdje nakon njihovog osamostaljivanja. Počnu raditi, odu od nas, ali mi smo uvijek tu za pomoć, za saradnju i savjete", ispričala nam je odgajateljica Puzo.

Ovoj djeci ne treba mnogo. Osmijeh i topla riječ nekad mogu itekako uljepšati njihov dan. Nisu navikli da imaju neke stvari koje imaju djeca iz klasičnih porodica, ali njihova velika porodica im daje mnogo ljubavi. Zbog toga su ova djeca i veoma bogata. Ukoliko ste u mogućnosti, posjetite Dječiji dom Bjelave, djeci podarite svoju posjetu, a zauzvrat ćete dobiti veliku dozu ljubavi.