BiH
22

Dan otvorenih vrata Međunarodne Francuske škole u Sarajevu

Dan otvorenih vrata Međunarodne Francuske škole u Sarajevu – CIFS, održat će se u petak, 13. maja u periodu od 12 do 18 sati.

U okviru programa, škola će za svoje učenike i učenice te gostujuće roditelje i djecu organizovati kreativnu radionicu, science lab, plesnu radionicu te večernji bal pod maskama, a na ovaj način će se svi prisutni moći upoznati sa principima rada i nastavnim planom i programom škole.

Francuska škola u Sarajevu osnovana je 1998. godine i danas broji 240 učenika i učenica koji se obrazuju prema nastavnom planu i programu Francuskog ministarstva obrazovanja. Naglašavajući da je Francuska škola u Sarajevu dio mreže od 495 obrazovnih ustanova iz 135 zemalja sa više od 330 hiljada učenika i učenica, Bojana Drinić je istakla da školu trenutno pohađaju djeca 29 nacionalnosti sa 15 do 20 različitih maternjih jezika.

"Dan otvorenih vrata je odlična prilika da roditelji i djeca uđu u naš mali svijet i upoznaju se sa našim aktivnostima i načinom rada. Naš koncept obrazovanja zasnovan je na razvijanju kritičke svijesti kod učenika i učenica i zbog toga im je otvoreno puno više mogućnosti. Srednje škole i svjetski univerziteti jako cijene francuski obrazovni sistem, multikulturalnost i međunarodni karakter naše škole", navela je Drinićeva te dodala da učenici i učenice škole dobivaju diplome koje su priznate u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Kao posebnu prednost u odnosu na druge škole, Drinićeva je istakla Malu školu koja je namijenjena djeci od 3 do 6 godina. "Naša Mala škola je koncipirana na način da djeci pruža stimulativno okruženje i materinski odnos koji je temelj da izrastu u prave ljude. Ne radi se o vrtiću, nego o školi koja je prilagođena najmlađem uzrastu i putem koje ih mi adekvatno usmjeravamo. Imamo vrlo jasno definisane ciljeve i modalitete na osnovu kojih prenosimo znanje i na osnovu kojih djeca usvajaju cijeli niz sposobnosti i vještina", naglasila je Drinićeva te dodala da osim nastave u školi, učenici i učenice kroz nastavni plan i program imaju priliku da razvijaju i druge životne vještine kao što su plivanje, klizanje, skijanje, jahanje i slično.

Francuska škola u Sarajevu osnovana je 1998. godine. Slijedeći princip "deux cultures, trois langues" - dvije kulture, tri jezika, učenici i učenice njeguju kulture i tradicije Francuske i Bosne i Hercegovine, a u praktičnoj nastavi koriste francuski, engleski i BHS jezik. Više informacija o školi može se pronaći na web stranici www.cifs.edu.ba i Facebook fan pageu.