BiH
86

Dan Oružanih snaga BiH: Postrojavanje i vojna vježba u kasarni u Rajlovcu

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oružane snage BiH danas obilježavaju devetu godišnjicu postojanja. Tim povodom je upriličena vojna vježba, postrojavanje vojnika i dodjela nagrada nazaslužnijima u protekloj godini. Svečanost je upriličena u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč i ovom je prilikom, kao i ministar odbrane Zekerijah Osmić, istaknuo da su Oružane snage u protekloj godini sve povjerene zadatke uradile krajnje profesionalno i odgovorno, počevši od pomoći civilnim strukturama tokom poplava do zadataka u mirovnim misijama.

Oružane snage su zajedno sa međunarodnim institucijama i partnerima nastavile uspješno uništavanje viškova municije i naoružanja te su značajno unaprijedili stepen sigurnosti na lokacijama gdje su skladišta.

"Za OS BiH je u ovoj godini posebno bilo važno to što smo pomogli stanovništvu tokom poplava. OS su bile angažirane na teritoriji 46 općina tokom poplava širom naše zemlje. Prvenstveno smo spašavali živote i materijalna dobra. U tome smo na najteži mogući način testirali našu spremnost", istaknuo je Jeleč.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH je istaknuo da su OS BiH opredijeljene ka daljnjem usavršavanju i podmlađivanju na opću dobrobit cijelog društva i ugleda zemlje u svijetu.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić je uz čestitku pripadnicima Oružanih snaga kazao da svaka nova godišnjica OS pokazuje da to nije samo njihov praznik, već sve više postaje i praznik svih građana BiH.

Osmić je pohvalio angažman OS kako u prirodnim katastrofama koje su zadesile našu zemlju, tako i njihov angažman u mirovnim misijama.

"Naš cilj i opredjeljenje je da ispunimo sve uvjete da BiH što prije postane punopravni član NATO-a i EU. Pri tome naše OS dostižu i postižu napredak u svim oblastima odbrambenog sistema", rekao je Osmić.

Nakon svečanog postrojavanja i obraćanja zvaničnika, čemu su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici domaćih institucija, međunarodne zajednice, vjerskih institucija i diplomatskog kora, najzaslužnijima iz OS i Ministarstva odbrane dodijeljena su i priznanja.

"Put u NATO neće biti lak. Mi smo brojnošću i opremljenošću male OS, ali sposobnošću, hrabrošću i požrtvovanjem želimo pripadati najboljima. Vi učestvujete u operacijama mira u svijetu, pobjeđujete elementarne nepogode i zbog toga sam ponosan na vas. Vi najbolje pokazujete da se u OS isplati ulagati. Vi zaslužujete bolju opremljenost, modernizaciju, ulaganje u vaše obrazovanje... Vi ste potrebni BiH", kazao je ministar obraćajući se vojnicima i njihovim pretpostavljenima.

Nakon toga za prisutne zvanice i medije pripadnici OS BiH su izveli pokaznu vježbu izvlačenja povrijeđenih vojnika te njihovo deportovanje vojnim helikopterima.