BiH
11

Dan nezavisnosti u Vijećnici uz vrijedne poruke, pjesmu i zdravicu

Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Skupština Kantona Sarajevo, općinska vijeća općina u Kantonu Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990. obilježili su 1. mart - Dan nezavisnosti BiH zajedničkom Svečanom akademijom u Vijećnici.

Nakon intoniranja himne BiH, prisutnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji i ostalim zvanicama, prigodnim govorom obratio se predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. i predsjednik bivše skupštine RBiH koja je izglasala Deklaraciju o nezavisnosti Miro Lazović.

Čestitajući građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine ovaj značajan historijski datum, Miro Lazović je istaknuo da "današnji dan kod mnogih građana izaziva posebne emocije. Evocira mnoga sjećanja. I dobra i loša. Period sticanja nezavisnosti bio je period teških političkih i ratnih sukoba. To je bilo vrijeme iskušenja i istrajavanja, vrijeme hrabrih i odgovornih odluka".

Lazović je podsjetio da su članovi Foruma parlamentaraca BiH 1990, tadašnji zastupnici Skupštine RBiH, odolijevajući mnogim izazovima i otvorenim prijetnjama, na burnoj Skupštini RBiH 25. januara 1992. donijeli odluku o raspisivanju referenduma i time stvorili uslove da građani svojom voljom iskažu opredjeljenje o nezavisnoj BiH.

"Donijeti odluku o referendumu nije bilo nimalo jednostavno", rekao je Lazović i podsjetio je da su građani 1. marta 1992. sa 64,3 procenta izglasali nezavisnost, a početkom aprila iste godine evropska zajednica i SAD priznale BiH kao nezavisnu državu.

"Dakle referendumska volja građana BiH bila je uvjet za međunarodnim priznanjem BiH, to je rezultiralo i prihvatanjem naše države, 22. maja 1992. u Organizaciju Ujedinjenih naroda u New Yorku. To su historijske činjenice i one se ne mogu mijenjati", naglasio je Lazović na Akademiji.

Lazović je upozorio das danas ne postoji nijedna kopča koja egzistencijalno i interesno veže građane BiH s njihovom državom, ali i izrazio uvjerenje da će u procesima približavanja BiH evropskim integracijama i prihvaćanjem evropskih standarda mnogo toga biti ispravljeno i u korist svih građana.

"Siguran sam da će se u tim procesima otvoriti i neophodni procesi promjene sadašnjeg ustavnog uređenja. Priliku smo nedavno dobili. Predana je aplikacija odnosno zahtjev za prijem BiH u članstvo EU. Taj čin otvara novu etapu, međutim sam po sebi taj čin neće donijeti potrebne promjene. Promjene nas tek očekuju i njih moraju inicirati domaće vlasti. Odgovoriti na hiljade pitanja koja ćemo dobiti u trenutku prihvaćanja aplikacije neće biti lako. Stoga će politički konsenzus biti neophodan da se odškrinuta vrata ka EU ne bi zatvorila", kazao je.

Na kraju svog obraćanja Miro Lazović pozvao je sve da se okrenu temeljnim ljudskim vrijednostima: "Bez temeljnih vrijednosti kao što su patriotizam, pravda i pravna država, solidarnost i socijalna pravda, razumijevanje drugog i drugačijeg nema prosperiteta i normalnog života. Potencijala za drugačiju državu, pravedniju i sigurniju BiH imamo. Ta snaga je u ogromnom broju mladih i obrazovanih, vrijednih i savjesnih, moralnih i čestitih, kojima treba dati šansu".

U umjetničkom dijelu programa Svečane akademije u Vijećnici učestvovali su ženski omladinski hor “Chorus Cadenza”, ansambl “San”, Ilma Fazlić, učenica 4. razreda Gimnazije i Muzičke škole koja je pročitala svoj tekst povodom ovog historijskog datuma pod nazivom "Moji preci", te Faris Pinjo, student Akadamije scenskih umjetnosti, koji je uputio zdravicu-čestitku Bosni i Hercegovini.