BiH
324

Dan nezavisnosti: Pred Vječnom vatrom odata počast oslobodiocima

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je ispred spomen-obilježja Vječna vatra odana počast oslobodiocima grada, a u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Polaganje vijenca, minutu šutnje i učenje Fatihe obavili su mnogi zvaničnici iz javnog i političkog života Grada, Kantona Sarajevo i najvišeg nivoa države.

Počast su obavili i predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te novoimenovani premijer KS Elvedin Konaković.

Izetbegović je čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima te podsjetio da je odlukom građana BiH nastavila svoj put kao nezavisna i suverena zemlja, potvrdivši višestoljetni kontinuitet. Izetbegović je ujedno izrazio nadu u bolja vremena za BiH.

Danas se očekuje obilazak i drugih važnih spomenika u glavnom gradu BiH pred kojima će se simbolično skrenuti pažnja na branioce države i nevine žrtve rata.

Minuta šutnje, polaganje vijenaca i učenje Fatihe obavljeno je i ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva u ratu 1992-1995.

Dan će se okončati svečanim prijemom u zgradi Predsjedništva kojem će domaćini biti članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.