BiH
0

Dan nezavisnosti: Dok jedni uživaju u martovskom suncu, drugi protestuju za bolju BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nezavisna Bosna i Hercegovina danas slavi svoj 22. rođendan. Tog 29. februara i 1. marta 1992. godine većina Bosanaca i Hercegovaca glasala je za nezavisnu i demokratsku BiH, državu ravnopravnih građana.

Dan nezavisnosti obilježava se na različite načine širom Bosne i Hercegovine. Dok su jedni na ulicama tražeći svoja prava, drugi građani uživaju u toplom i sunčanom vremenu ispijajući kafe u baštama kafića, šetnji gradovima, ali i popularnim šetalištima. Tek zastave na izlozima i cvijeće na spomen-obilježjima nagovještavaju da je danas praznični dan u državi.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zenici jutros je obilježen polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Kameni spavač, a ulice su ukrašene zastavama Bosne i Hercegovine.

Zastave Bosne i Hercegovine nalaze se i na izlozima radnji i ugostiteljskih objekata, ali neki od njih tu obavezu su zaboravili uraditi. Za Zeničanina Seada Čerimovića Dan nezavisnosti je nešto najvrijednije u njegovom životu.

"Za mene Dan nezavisnosti predstavlja nešto najvrijednije u životu, jest da ovoj državi još ima hamelja, ali će se sve to očistiti i bit će ovo jedna još ljepša država", kazao je Čerimović.

Veliki broj Zeničana iskoristio je priliku da dan provede u ugostiteljskim objektima ili šetnjom ulicama Zenice, s obzirom da su neki poslodavci današnji dan obilježili kao neradni.

Svečana akademija povodom Dana nezavinosti bit će večeras održana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici sa početkom od 19:00 sati.

U Sarajevu su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položili su danas cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra. Na Šehidskom spomen-mezarju Kovači u Sarajevu danas je održan historijski čas i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH koji su tu sahranjeni, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Predstavnici federalne vlasti, vlasti Kantona Sarajevo, opštinskih vlasti u Kantonu, te udruženja preživjelih žrtava rata takođe su položili cvijeće i odali počast na spomen-obilježjima Vječna vatra, Kovači, Vraca i Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

U svih 13 općina u Tuzlanskom kantonu je svečarska atmosfera, a građani s kojim smo razgovarali podsjetili su nas na činjenicu da je tuzlanski okrug bio najveća slobodna teritorija u prošlom ratu.

Skupština TK je organizovala svečanu sjednicu na kojoj su prezentirani istorijski fakti vezani za 29. februar i 1. mart 1992. godine kada su građani Bosne i Hercegovine glasali na nezavisnost.

Delegacija Skupštine TK prethodno je položila cvijeće i vijence na Partizanskom spomen groblju, spomeniku braniteljima Tuzle i BiH 1992-1995., spomeniku Zlatnim ljiljanima i u Aleji Slana Banja.

Do kraja dana predviđeno je niz aktivnosti, a prva je vezana za Plenum građanki i građana TK koji će se održati na otvorenom isred devastirane zgrade Sodaso. Predviđen je i nastup tuzlanskih grupa.

Također, danas će se oformiti i Udruženje maloljetnih pripadnika Armije R BiH. Rečeno je kako su golobradi mladići stupili u redove Armije R BiH, a da su nakon rata marginalizovani i da nemaju nikakvih prava.

U Međunarodnoj galeriji Tuzla za večera je zakazan koncert Kamernog orkestra iz Tuzle, a u Mejdanu se igraju veliki košarkaški derbiji između košarkašica Jedinstva i Željezničara, te košarkaša Slobode i Bosne.