Ambasada Države Palestine u BiH
0

Dan katastrofe obilježen i u našoj zemlji

FENA
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Ambasada Države Palestine u BiH organizirala je u utorak navečer u Sarajevu obilježavanje Dana Nakbe - memorijalni skup u povodu 63. godišnjice progona palestinskog naroda, a tom prilikom prikazan je i prigodan dokumentarni film.

Ambasador Palestine u BiH Khaled Alatrash naglasio je da "kroz pominjanje Dana Nakbe (15. maj) Palestinci obilježavaju 63 godine palestinske Nakbe (katastrofe) odajući počast borbi za pravdu i dostojanstvo".

"Godine 1948. više od 750.000 Palestinaca etnički su očistile, sa njihove zemlje, cionističke sile, uz 500 raseljenih i uništenih sela. Danas, više od osam miliona palestinskih izbjeglica, najveća izbjeglička zajednica u svijetu, živi u progonstvu. Izrael nastavlja sa kolonizacijom i etničkim čiščenjem palestinske zemlje kroz okupaciju i rat", kazao je ambasador Alatrash.

On je na svečanosti zahvalio svim državama koje su podržale njihov cilj glasajući u korist njihovih prava u UN-ovom Vijeću sigurnosti.

"Ponavljam da palestinski narod insitira na postizanju svog nacionalnog cilja u ostvarenju svoje nezavisne države unutar granice od 4. juna 1967. i Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, te povratku izbjeglica u skladu sa UN Rezolucijom br. 194", kazao je on.