BiH
187

Dan kada je spriječena druga Srebrenica: U Krajini obilježena godišnjica "Spržene zemlje"

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na širem području Cazinske krajine 23. jula 1995. godine slomljena je jedna od najtežih srpskih i Abdićevih vojnih ofanziva, kojom je 5. Korpus ARBiH trebao biti u potpunosti poražen, a Bihaćkom okrugu bila namijenjena, kao što mnogi vojni analitičari navode, sudbina Srebrenice.

Skoro cijeli juli 1995. godine obilježen je operacijama srpske vojske tzv. SAO Krajine, Vojske Republike Srpske i tzv Autonomne pokrajine "Zapadna Bosna" na Bihaćki okrug.

Između 19. i 23. jula u akcijama "Mač" i "Štit", pod komandom "Pauka", preko 15.000 srpskih i Abdićevih snaga teškom artiljerijom, tenkovima i helikopterima napadalo je sve pred sobom na pravcu Izačić-Šturlić, Tržačka Raštela-Johovica, Skokovi-Pećka brda i Vrnograč-Bužim.

Cilj napada bio je prepoloviti teritorij Bihaćkog okruga, zauzeti Cazin i izaći na Unu, što bi dovelo do konačnog sloma 5. Korpusa.

Jedinice 5. Korpusa pružile su otpor mnogo snažnijem protivniku, a ofanziva je u potpunosti zaustavljena u cazinskom mjestu Krivaja, kada je od 40 tenkova sa kojima su napadale srpske i Abdićeve snage, uništeno sedam, dok je jedan tenk zaplijenjen.

Godišnjica slamanja velike ofanzive obilježena je i ove godine prigodnim skupovima, obraćanjima zvaničnika, te tradicionalnim pješačkim pohodom od Bugara, preko Tržačkih Raštela, pa sve do Krivaje.

Na skupu u Krivaji obratio se bivši general Armije RBiH i ratni komadant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, koji je kazao da je ova operacija koja je nosila simboličan naziv "Spržena zemlja" jedna od presudnih bitaka za konačan pad ovog kraja.

"Tih dana 5. korpus imao je najveće gubitke od svog formiranja. Tada je život izgubilo 68 boraca, dok ih je preko 200 ranjeno. No, neprijatelj je zaustavljen i od tog trenutka stanje na terenu se preokrenulo u našu korist", kazao je Dudaković.

Među 68 boraca koji su u toj bici izgubili živote bio je i Nijaz Begić, načelnik Štaba 517. oslobodilačke brigade, u čiju čast se već nekoliko godina održava i Marš mira pod nazivom "Stazama Nijaza Begića".

U vrijeme slamanja ove ofanzive, započela je i operacija "Oluja" na području susjedne Republike Hrvatske, te je nakon toga došlo i do deblokade Unsko-Sanskog kantona i konačnog mira na ovim prostorima.