Razaranje simbola Sarajeva
0

Dan kad je gorjela Vijećnica, dan kad je uništeno blago

Sarajevo-x.com
Vijećnica 1992. godine
Vijećnica 1992. godine
U noći sa 25. na 26. august vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja. Stravični plamen je za samo nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura, i kako su jednom naveli zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH), Vijećnica je bila mati, učiteljica mnogim generacijama, pa čak i onima koji su se usudili podići ruku na nju.

Vijećnici su se divili svi oni koji bi Sarajevom prošli… A, bh. građani će se danas sigurno uz osmijeh sjetiti epizode iz prvog serijala Top liste nadrealista, kada je Rizo prodavao gradsku Vijećnicu turistima… Pa, da… Mnogi su je sigurno htjeli kupiti, ali bilo je onih koji su je željeli uništiti i ugasiti ideje i slobode, kako je jednom kazala i generalna guvernerka Kanade, Michaelle Jean.

Kulturocid na kraju 20. stoljeća

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske. Prije 18 godine sarajevska biblioteka je bombardovana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru… Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

Vijećnica, najljepši bh. objekat zaštitni znak austrougarskog perioda u BiH, te noći je uništen. Vatra je tinjala danima… Ljudi su sa suzama u očima posmatrali kako gori svetinja, ponos Sarajeva i BiH, mjesto nauke i znanja, kako se u pepelu gube uspomene. I ništa nisu mogli učiniti…

Zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH okupili su se danas ispred zgrade Vijećnice kako bi obilježili 18. godišnjicu razaranja te građevine i dan kada je u plamenu velikim dijelom uništen fond NUBBiH, što predstavlja simbol kulturocida na kraju 20. stoljeća.

Kolektiv NUB-a BiH ujedno je posjetio vječno počivalište kolega poginulih u ratu i položio cvijeće u znak sjećanja na njihov život, djelo i doprinos izgradnji ove biblioteke. Na dan stradanja Vijećnice, s poštovanjem i tugom su se prisjetili Mirka Azinovića, Aide Buturović, Ante Slavne Kovačevića i Adele Leote.

Sjećanje na Vijećnicu

"Svi koji su koristili fondove NUBBiH, susretali se i družili u njenom domu, kao i svi oni koji su sarađivali sa NUBBiH sa sjetom se sjećaju tih dana i vjeruju u budućnost obnove institucije od značaja za državu BiH", ističu u toj instituciji.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH – Vijećnica je bila čuvar kulturno-historijskog naslijeđa BiH i nekima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bh. državnosti i državotvornosti. Njezino blago su bili pisani dokumenti hiljadugodišnje historije države na uzburkanom Balkanu, a u samo jednoj noći vatra je u prah pretvorila oko 90 posto knjižnog fonda, navodi se u saopćenju za javnost iz NUB-a.

Zaposlenici biblioteke uspjeli su od plamena sačuvati Specijalne zbirke sa više od 6.000 rijetkih starih knjiga i rukopisa, razglednica, geografskih karata, umjetničke grafike, arhive znamenitih ličnosti (kao što su Silvije Strahimir Kranjčević, dr. Jovan Kršić, Mehmed-beg Kapetanović), dokumete Poljičke republike pisane bosančicom iz srednjeg vijeka, kao i druge značajne službene dokumente iz raznih perioda razvoja države BiH.

Biblioteka je 1992. godine našla utočište u prostorijama BKC-a, a 1993. je dijelom premještena u prostorije redakcije "Odjeka", dok je 1998. godine premještena u privremeni smještaj – do obnove Vijećnice, u bivšu kasarnu "Maršal Tito".

NUBBiH danas je članica najvažnijih međunarodnih organizacija i asocijacija i čvorište Virtualne biblioteke BiH, čuvar, baštinski promotor kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Ocjenjuje se neshvatljivim da, uprkos svemu, NUBBiH još uvijek nema podršku nadležnih institucija, pogotovo onih na državnom nivou, jer je nacionalna državna biblioteka simbol i obilježje državnosti.