BiH
5

Dan Granične policije BiH posvećen humanitarnim aktivnostima

FENA
U Glavnom uredu Granične policije BiH danas je Svečanom sjednicom stručnog kolegija obilježen Dan i četrnaesta godišnjica Granične policije BiH.

Akcenat ovogodišnjeg Dana Granične policije BiH stavljen je na humanitarne aktivnosti pripadnika ove agencije s obzirom na tešku situaciju u kojoj su se našli brojni građani na poplavljenim područjima. U skladu s tim odlučeno je da se u povodu Dana Granične policije BiH organizira humanitarna akcija u koju će biti uključene sve organizacijske jedinice ove policijske agencije.

Humanitarna akcija prikupljanja pomoći za stanovništvo Bosanskog Šamca i sela Vidovice i Kopanica kod Orašja bit će realizirana od 9. do 12. juna na principu dobrovoljnog prikupljanja osnovnih životnih namirnica i volontiranja pripadnika Granične policije BiH. Ovom akcijom bile bi zaokružene i druge brojne aktivnosti koje je Granična policija BiH poduzimala u cilju pomoći građanima tokom poplava u Bosni i Hercegovini.

U saradnji sa Crvenim križom Mostara krajem maja Terenski ured Jug Granične policije BiH organizirao je konvoj humanitarne pomoći za područje Ševarlija (Doboj), Doboj Juga i Živinica.

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Tuzla su 26. maja predali humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu sa područja Tuzlanskog kantona smještenom u bazi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Dubravama.

Sve vrijeme elementarne nepogode u Bosni i Hercegovini Granična policija BiH je koordinirala sa Operativno-komunikacijskim centrom 122 Ministarstva sigurnosti BiH prijem spasilačkih ekipa i specijalističke opreme koji dolaze iz inostranstva pomoći našim građanima.

U saradnji sa lokalnim štabovima civilne zaštite, Granična policija BiH je na raspolaganje stavila kormilare, službena vozila i plovila za pomoć stanovništvu na ugroženim područjima Bosne i Hercegovine i sudjelovala u akcijama evakuacije stanovništva i dostave osnovnih životnih namirnica, a s obzirom na područje nadležnosti u ove aktivnosti su najviše bili uključeni pripadnici i tehničko-materijalna sredstva Terenskog ureda Sjeveroistok.

Granična policija Bosne i Hercegovine je sa operativnim radom započela 6. juna 2000. godine formiranjem prve jedinice Aerodrom Sarajevo. Ova policijska agencija kontrolira cjelokupnu granicu BiH dužine 1551 kilometra, na kojoj je 83 graničnih prijelaza, od kojih je 55 međunarodnih i 28 za pogranični promet. U Graničnoj policiji BiH je trenutno zaposleno 2.241 policijskih i državnih službenika i zaposlenika, saopćili su iz Granične policije BiH.