Ibrahim Spahić
0

"Dan Evrope je praznik evropskog građanstva"

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahić je, povodom 9. maja - Dana Evrope, u ime GDS-a BiH i u svoje ime, uputio čestitke svim Evropljanima u zemlji, Evropi i svijetu.

U saopćenju GDS-a se navodi da je Robert Shuman pet godina nakon Drugog svjetskog rata objavio deklaraciju o novoj evropskoj zajednici, a naša zemlja čeka više od petnaest godina poslije završetka rata da se okrenemo svojoj budućnosti, suočeni sa izazovima koji se moraju razriješiti u interesu građana BiH.

Ističe se kako sedam mjeseci nemamo konstituiranu državnu vlast. Kriza se produbljuje i na ekonomskom, socijalnom i političkom planu.

“Istovremeno, zaostajemo i u procesu euroatlantskih integracija i naš pristup WTO-u, EU-u i NATO-u sve se više koristi kao zajednički okvir svih aktera političkog života bez stvarnog sadržaja i nužnih zakonskih projekata i promjena. Nema više opravdanja za odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi. Nužno je odmah konstituirati vlast na nivou države, formulirati novu ekonomsku politiku i stvoriti pravednu državu za njene građane”, smatra GDS.

Ustavne promjene su, navodi se u saopćenju te stranke, na dnevnom redu, a ne nametnute teme poput referenduma i druge koje se koriste za kupovinu vremena i odmjeravanje snaga na unutrašnjem i međunarodnom nivou kako bi se sakrili i ostavili postrani stvarni problemi kao što je izostanak investicija, rast nezaposlenosti i korupcija, proces regionalizacije, razvojni programi...

GDS BiH ponovo ističe važnost Deklaracije 23 PREOKRETA iz 2010. koja je temeljni osnov za pozitivne promjene u zemlji. Nama su jednako nužne naše i euroatlantske integracije i nemamo vremena da čekamo na novu vladu do lokalnih izbora 2012.

“Evropski dan je i praznik saradnje i dobrosusjedstva, i to bi i u našoj regiji trebali svi podjednako uvažavati. BiH se ni na koji način nije miješala u unutrašnje stvari susjeda, pa bi bilo dobro da to bude obostrano. Tako će se na najbolji način izbjeći nesporazumi i jačati uzajamno povjerenje i saradnja zemalja u regionu jugoistočne Evrope na područjima koja će donijeti svima mir, sigurnost i razvoj”, navodi se u saopćenju GDS-a BiH.