(Ne)uobičajena nedjelja u gradu
4

Dan državnosti u Sarajevu kroz objektiv Klixa

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Neki Dan državnosti obilježavali u ljetnim baštama... ((Foto: Almir Panjeta/Klix.ba))
Dan državnosti BiH osim po zastavama u izlozima prodavnica i ugostiteljskih objekata koji uglavnom rade, u Sarajevu se ne razlikuje mnogo od uobičajene jesenje nedjelje koju je priroda "počastila" prohladnim ali lijepim i sunčanim vremenom.

Na glavnim ulicama ne nedostaje šetača, a oni hrabriji usudili su se posljednje zrake sunca, pred nadolazeće jesenje sivilo i zimu, hvatati u nekim od još uvijek otvorenih ljetnih bašta. Osim brojnih trgovina i ugostiteljskih radnji čiji vlasnici i na današnji dan ne poštuju prava radnika od kojih će rijetki dobiti bonus zbog rada na praznik, uredno su otvoreni i kontejneri koji sve većem broju osiromašenih građana BiH svakodnevno nude šarolik, ali također sve siromašniji asortiman.

Da podsjetimo: Na današnji dan na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić gradu prije 69 godina udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne a koje su potvrđene i Daytonskim mirovnim sporazumom. Ne zaboravimo ni da se zahvalimo Vladi FBiH koja nam je omogućila da u zemlji sa pola miliona nezaposlenih i sutra bude neradni dan, pa bar danas ne moramo mrziti nedjelju zbog ponedjeljka.