Negativa(c) dana
0

Dan državnosti poseban povod za napade na BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Godišnjica prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a poseban je dan za sve one koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju istinski svojom. Nažalost, taj dan predstavlja poseban motiv svim neprijateljima naše zemlje koji taj datum koriste kao posebnu priliku za provokacije i dizanje tenzija.

O tome svjedoči i "(ne)veselo" društvo za šankom na javnoj debati u Brčkom povodom Susreta Pozorišta BiH. Na samo pominjanje Dana državnosti naše zemlje, grupa sastavljena od nekoliko, što je najžalosnije, novinara i osoba iz kulturnog miljea počela je sa verbalnim provokacijama.

Zbog provokacija su Okrugli stol napustili glumac Ermin Sijamija i režiser "Sarajevske pozorišne tragedije" Gorčin Stojanović.

Novinar provocirao umjetnike zbog Dana državnosti

Od njih se mnogo ne razlikuju ni brojni političari iz Republike Srpske koji danima unaprijed počinju govoriti da se taj dan slavi i obilježava u jednom dijelu BiH. Posebna su kategorija političari koji "ubiru" novac radeći u državnim institucijama zemlje čije praznike ne poštuju.

Takav odnos dijela građana i političara prema Danu državnosti međunarodno priznate Bosne i Hercegovine je za svaku osudu. Donekle je razumljivo da dio građana ove zemlje iz različitih pobuda jučerašnji dan ne smatra praznikom, ali je sa njihove strane drsko i bezobrazno ne dopustiti onima koji ga smatraju svojim praznikom dostojno obilježavanje i spominjanje u pozitivnom kontekstu.