BiH
14

Dan "D" za korisnike kredita u CHF: Ne vjerujemo da su nas bili u stanju prodati za pare MMF-a

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Federacije BiH sutra bi se trebao izjasniti o Nacrtu zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM). Udruženje korisnika kredita "Švicarac" vjeruje kako vlasti u našoj zemlji nisu bile u stanju prodati građane za sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Predlagač Nacrta zakona koji će se naći na dnevnom redu nastavljene 14. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH je Komisija za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Iz Udruženja korisnika kredita "Švicarac" ističu da je ostalo samo još da se izglasa zakon ili ćemo u suprotnom biti svjedoci još jedne prevare i prodaje građana Federacije BiH od zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu.

U ovu drugu soluciju, kako kažu, nikako ne žele da vjeruju jer je za zdrav razum nepojmljivo da vlast tretira svoje građane kao robove i to sve iz razloga aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naime, u pismu namjere koje je Vlada Federacije BiH dostavila Parlamentu FBiH stoji da vlasti nastavljaju pažljivo pratiti kretanja u finansijskom sektoru s ciljem zaštite finansijske stabilnosti.

"Nećemo poduzeti nikakve radnje koje ugrožavaju finansijsku stabilnost, uključujući i nametanje obaveze konverzije bilo kojih zajmova u stranoj valuti u domaću valutu (kontinuirani kriterij izvršenja). Svjesni smo ključnog značaja ovakvog opredjeljenja za uspjeh Proširenog aranžmana", piše u pismu namjere MMF-u.

Predsjednik Udruženja korisnika kredita "Švicarac" Kemal Duraković kazao je u razgovoru za Klix.ba kako se ovaj dio iz pisma namjere može tumačiti na više načina i da se iskreno nada kako vlasti nisu prodale svoje građane za sredstva MMF-a.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pitanje delegata Marija Karamatića u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o tome da li su korisnici kredita u pismu namjere prodati jasno odgovorio 'ne'. Odnosno da građani BiH nisu za trgovinu i da nikada neće bit", kazao je Duraković.

Kako kaže, ovo će bit prilika da se vidi da li je država BiH napravljena samo za njih na "vrhu" dok one ispod treba "derati, guliti i raditi s njima šta hoće".

"Ne vjerujem da će do toga doći. Vjerujem da to što piše u pismu namjere banke neće raditi, a ne vlasti. Ako se to desi onda se stvarno u ovoj državi nema šta tražiti. Kradi, pljačkaj, otimaj i radi šta hoćeš", zaključio je Duraković.