BiH
72

Dan bez automobila: Neke sarajevske ulice pretvoriti u pješačke zone

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Od 16. do 22. septembra održava se Evropska sedmica mobilnosti u sklopu koje je i u Sarajevu danas obilježen Dan bez automobila. Prijedlog za smanjenje gradskih gužvi i zagađenosti zraka jeste potpuno zatvaranje određenih ulica za saobraćaj i kratkotrajne obustave u najfrekventnijim gradskim zonama.

Evropska sedmica mobilnosti predstavlja savršenu priliku za pojašnjavanje problema s kojima se veliki gradovi suočavaju radi poticanja promjene ponašanja i napredovanja prema održivijoj saobraćajnoj strategiji.

Evropska inicijativa dana bez automobila pokrenuta je 2000. godine kao prilika data gradovima da pokažu koliko brinu o zaštiti okoliša. Tokom 22. septembra svake godine lokalne vlasti ograničavaju saobraćaj motornih vozila u nekim dijelovima grada te podstiču na korištenje održivih prevoznih sredstava i pješačenja.

U Sarajevu je prvi put u organizaciji i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za saobraćaj i komunikacije obilježena Evropska sedmica mobilnosti i Dan bez automobila.

Damir Dinar iz Udruženja saobraćaja i komunikacija je kazao kako je Dan bez automobila važan s obzirom na probleme sa smogom u Sarajevu, izazvanim saobraćajem.

"Obilježavanjem Dana bez automobila skrećemo pažnju na negativne posljedice automobila i na bicikliste i pješake koji su ravnopravni učesnici u saobraćaju. Statistički podaci, kada je u pitanju saobraćajna kultura, pa i crna hronika su poražavajući, želimo promijeniti svijest i ukazati na nove trendove razvoja urbanih sredina", rekao je Drina.

Kroz ovaj projekat ministarstvo se kandidovalo za nagradu Evropske sedmice mobilnosti, a prezentovani su i projekti u razvoju, planirani i završeni projekti koji uključuju biciklističke staze, taktilnu signalizaciju za slijepe i slabovidne osobe, pješačke zone, kao i zvučnu signalizaciju za osobe s oštećenjem sluha.

Za saobraćaj motornih vozila danas će tokom cijelog dana biti zatvoreno Vilsonovo šetalište kako bi se izvršilo snimanje saobraćajnih tokova te izradio elaborat kojim će se organima vlasti i lokalnim zajednicama preporučiti stalno zatvaranje za saobraćaj određenih ulica i pretvaranje istih u pješačke zone.

Pored ovoga, prema evropskim standardima, postojala bi mogućnost obustave saobraćaja u strogom centru grada u određenim vremenskim periodima tokom dana, kako bi se rasteretio saobraćaj, smanjile gužve, a samim tim i zagađenost zraka.