BiH
28

Damir Nikšić: Morate se dići u borbu protiv sveopće drske pljačke države i vaše privatne imovine

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nezavisni kandidat za načelnika Općine Centar Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini umjetnik Damir Nikšić danas je na press konferenciji glasačima poručio kako njihov glas i odluku niko neće i ne smije ignorirati.

Njegov izborni materijal se sastoji od afiše pod nazivom "Tuspas mene, za načelnika Opšćine Centar", a prema Nikšićevim riječima, najviše će je dijeliti u posljednjem periodu predizborne kampanje.

S druge strane afiše se nalazi proglas o izlasku na izbore u kojem Nikšić ljudima daje argumente zašto da glasaju, poziv naprednoj omladini i decentralizacija Centra.

"Dodatno smo napravili materijal pod nazivom '15 programskih tačaka' i on je vrlo konkretan. Postere neću dijeliti po banderama kao i ostali, već kod privatnih subjekata kao znak podrške. Jedna od tačaka konkretnih mjera kojom se namjeravam pozabaviti u narednom periodu je sigurnost, jer bez nje nema prosperiteta", kazao je Nikšić.

U proglasu koji je kandidat za načelnika Općine Centar danas pročitao novinarima, stoji da bosanskohercegovačka ratna paradigma nasilne oružane borbe za teritoriju, etničku premoć i dominaciju nad njom, pripada kraju prošlog vijeka i kraju prošlog milenija.

"Ona mora zajedno s autoritetima koji je nameću otići u historiju jer odvlači pažnju građanima od aktuelne stvarnosti i zapravo kupuje vrijeme današnjim agresorima koji su krajnje agresivno krenuli u frontalni napad na državnu, društvenu i privatnu imovinu građana, uništavajući vaše živote, vašu i budućnost vaše djece poput najezde skakavaca, kao da sutra ne postoji. Zastarjela i toksična ratna paradigma borbe za etničku teritoriju služi im kao dimna zavjesa za pljačku stoljeća i izaziva im krokodilske suze na koje nasjeda naivni, neuki, neinformirani indoktrinirani puk. Taj dim i tu maglu koju vam skupo prodaju decenijama morate konačno prozreti i raspuhati. Ta zastarjela i toksična paradigma koja decenijama muti pogled i um nekada pismenim i dostojanstvenim građanima ovog grada mora ustupiti mjesto novoj paradigmi - progresivnoj, pismenoj i nenasilnoj civilnoj borbi za slobodu i ravnopravnost, za prava i slobode svih, za građansku demokratiju i ljudsko dostojanstvo, za oslobođenje iz dužničkog ropstva u kojem vas lokalno-partijski oligarsi, kao domaće sluge i izdajnici, i kolaboratori globalno finansijskog totalitarizma, svakim danom guraju i prodaju bez vaše saglasnosti. Vi se morate dići u borbu protiv sveopće pljačke države, drske krađe vaše privatne imovine i budućnosti. Morate krenuti u borbu, ali ne u borbu od jučer, već za sutra...", stoji u proglasu Damira Nikšića koji je danas pročitao predstavnicima medija na press konferenciji.

Svoju kandidaturu za lokalne izbore Nikšić je objavio u maju ove godine, a u prethodnom intervjuu za Klix.ba je kazao da mu je osnovni motiv kandidature za načelnika bila odluka da iskoristi mogućnost koju mu pruža demokratija.