BiH
43

Damir Mašić donirao 100 knjiga Ferhat-pašinoj biblioteci u Banjoj Luci

FENA
Mašić i Čamdžić (Foto: SRNA)
Mašić i Čamdžić (Foto: SRNA)
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, sa saradnicima, posjetio je danas Banjalučko muftijstvo te muftiji banjalučkom Edhemu ef. Čamdžiću uručio oko 100 naslova naučne, stručne i obrazovne literature za potrebe Ferhat-pašine biblioteke.

Ministar Mašić je naglasio da je time realizirano obećanje dato prije nekoliko mjeseci, da "skromnom" donacijom naučne i stručne literature pomognu ovu biblioteku.

Najavio je podršku održavanju simpozija o temi "Hadis- riječi Božijeg poslanika, njegovog djela“, ali i pomoć Vlade Federacije BiH u skoroj izgradnji medrese u Banjoj Luci.

"Nadam se da će ovaj projekt biti podržan i od Vlade RS-a i posebno resornih ministarstava da bismo dobili jedan objekt koji je potreban ne samo Islamskoj zajednici, Bošnjacima u Banjoj Luci, već i RS-u i cijeloj BiH", ukazao je ministar Mašić.

On je potvrdio da će njegov resor na svaki način pomoći Banjalučkom muftijstvu.

"Nećete biti zaboravljeni", naglasio je federalni ministar obrazovanja i nauke nakon razgovora s muftijom banjalučkim Edhemom ef. Čamdžićem.

Mutija banjalučki je zahvalio ministru Mašiću, kojem je ovo druga posjeta Banjalučkom muftijstvu, što je danas donio knjige za potrebe Ferhat-pašine biblioteke da bi se prikupilo 5.000 naslova i ona registrirala kao "pravni subjekt“.

"Na pragu smo tog posla i nedostaje oko 300 do 400 naslova", kazao je efendija Čamdžić i dodao da su Banjalučkom muftijstvu pomogli i bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić te raniji ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović koji je i otvorio ovu biblioteku i sam, ali i u ime toga resora Vlade RS-a donirao knjige.

Čamdžić očekuje da će i drugi resorni ministri posjetiti i Ferhadiju džamiju i biblioteku. Muftija banjalučki je potvrdio da bi uskoro trebalo da dobiju i odobrenje za gradnju medrese u Banjoj Luci.

"Nadam se da će ispuniti obećanja predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić i gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović i da ćemo vrlo brzo dobiti odobrenje za izgradnju medrese. Pomoć također očekujemo i od ministra Mašića i svih drugih i ne sumnjam da ćemo je dobiti", kazao je muftija Čamdžić.

Tokom ovog mjeseca u Banjoj Luci će biti održan i simpozij o temi "Hadis- riječi Božijeg poslanika, njegovog djela“, a muftija Čamdžić je pozvao entitetske resorne ministre da budu pokrovitelji tog skupa.

Za utorak je najavio i posjetu reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića Banjalučkom muftijstvu.

Damir Mašić će danas u Banjoj Luci razgovarati i s ministrom nauke i tehnologije Republike Srpske i potpredsjednikom entitetske vlade Jasminom Komićem.

Planirano je da ministri razmijene iskustva i razgovaraju o aktuelnim pitanjima iz oblasti naučno-tehnološkog razvoja Bosne i Hercegovine, na domaćem i međunarodnom planu.

Mašić je u izjavi novinarima potvrdio da dva entitetska ministarstva imaju dobru saradnju, a i danas će razgovarati o mogućim zajedničkim projektima i pitanjima na kojima mogu doprinijeti da pozicija nauke i naučnoistraživačke djelatnosti u oba entiteta bude podignuta na viši nivo.