BiH
0

Damir Marjanović više nije ministar, doneseno rješenje o prestanku radnog odnosa

FENA
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik skupštinske Komisije za izbor, imenovanja i administrativna pitanja Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potvrdio je danas u izjavi za Agenciju FENA da je na današnjoj sjednici ova komisija donijela rješenje o prestanku radnog odnosa ministra nauke, obrazovanja i mladih u Vladi KS Damira Marjanovića.

Naime, ministar Marjanović podnio je neopozivu ostavku na ovo mjesto u maju, a budući da Skupština KS nije usvojila odluku o njegovoj smjeni, Marjanović je odlučio nedolaskom na posao prekinuti radni odnos.

Konaković je pojasnio da prema Zakonu o radu FBiH nedolaskom na radno mjesto automatizmom prestaje radni odnos, a Komisija je danas samo formalno donijela odluku o prestanku radnog odnosa.

Sada bi Vlada KS trebala predložiti novog ministra, a Skupština ga imenovati, no nije sigurno da će se to i desiti jer postoji mogućnost prema Zakonu o Vladi KS da dužnost ministra obavlja premijer KS Suad Zeljković ili neko od drugih ministara u Vladi ili da dužnost ministra obavlja sekretar Ministarstva, a da akte potpisuje premijer.

Inače, Marjanović je treći ministar nauke, obrazovanja i mladih u Vladi KS od posljednjih izbora 2010. godine. Prije njega tu funkciju su obavljali Emir Suljagić i Fahrudin Oručević.