BiH
2

Damir Marjanović: Nisam povukao ostavku na mjesto ministra

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Prošlo je 26 dana otkako je ministar obrazovanja i nauke KS Damir Marjanović podnio neopozivu ostavku, no s obzirom na to da i dalje obavalja tu dužnost mnogi su se zapitali da li je povukao ostavku.

"Ljudi misle da sam povukao ostavku, ali nisam. Radim još na poziciji ministra jer ozbiljno shvatam svoje obaveze za koje sam plaćen. Ostavku neću povući jer poznat je razlog zbog kojeg sam je podnio", rekao je Marjanović za Klix.ba.

Na poziciji ministra radi i dalje jer želi započeti posao privesti kraju, kao što je to bio slučaj i sa današnjim potpisivanjem sporazuma između Vlade Kantona Sarajevo i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja o osnovici, platnim razredima i koeficijentima u 2013. godini za predškolsko i osnovno obrazovanje te usvajanje Statuta Univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, ministar Marjanović podnio je ostavku 21. maja tokom masovnih protesta prosvjetnih radnika.

"Kolege, žao mi je što ste danas ovdje, neću kriti i reći ću da smatram da niste trebali biti danas ovdje. Sebe dijelom smatram odgovornim jer nisam uspio uvjeriti kolege prosvjetne radnike da neke stvari možemo riješiti na drugi način. Također, žao mi je jer u neke stvari nisam mogao uvjeriti svoje kolege u Vladi", rekao je Marjanović taj dan i istakao kako svoju ostavku smatra "duboko profesionalnim činom osobe koja nije mogla ispuniti svoja očekivanja i osobe koja nije mogla spriječiti proteste".

No, kako je rekao, premijer KS Suad Zeljković ne želi prihvatiti njegovu ostavku.

"Premijer mi je usmeno rekao da neće prihvatiti moju ostavku, ali obratit ću se delegatima Skupštine KS na sjednici koja će biti održana krajem mjeseca i zamoliti da razmotre moju ostavku", rekao je Marjanović.

Marjanović je stupio na mjesto ministra obrazovanja i nauke KS 21. novembra 2012. godine.