Informatička olimpijada
0

Damir i Daniel Ferizović osvojili medalje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosna i Hercegovina postigla je izvanredan uspjeh na Balkanskoj olimpijadi iz Informatike održanoj u Rumuniji, osvojivši dvije medalje, srebrenu i bronzanu..

Damir Ferizović osvojio je srebrenu medalju a brat mu Daniel bronzanu, saopćilo je Udruženje ″Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini″.

Damir Ferizović, Daniel Ferizović, Hadžem Hadžić i Amer Zavlan, pod vodstvom Alvina Abdagića bili su tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja se održava u rumunskom gradu Bistrita.

Na takmičenju koje se redovno održava svake godine u drugoj zemlji učestvuju srednjoškolci izabrani na državnim takmičenjima. Učesnici iz 13 zemalja su imali čast predstavljanja svoje zemlje na Balkanskoj olimpijadi iz informatike, koje je ujedno i priprema za najvažnije svjetsko srednjoškolsko takmičenje iz programiranja.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine su ove godine postigli izuzetan uspjeh.

Damir Ferizović, učenik četvrtog razreda Mješovite srednje škole u Bosanskom Petrovcu osvojio je srebrenu medalju. To je ujedno i srebrena medelja sa najviše bodova na takmičenju i samo malo je trebalo da Damir osvoji zlato. Njegov brat Daniel Ferizović, učenik trećeg razreda iste škole, takodjer je postigao vanredan uspjeh osvojivši bronzanu medalju. I ostali naši takmičari su postigli vrijedne rezultate pa je ovo do sada najuspješnije timsko predstavljanje BiH na balkanskim olimpijadama iz informatike.

Naši učenici će krajem jula učestvovati i na svjetskoj olimpijadi iz informatike na Tajlandu.

Ekipa Bosne i Hercegovine se vraća kući u nedjelju, 10. jula u jutarnjim satima autobusom iz Bistrite.