BiH
99

Damir Hadžić predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bivši načelnik Općine Novi Grad i bivši ministar komunikacija i prometa BiH te bivši funkcioner SDP-a Damir Hadžić predat je Kantonalnom tužilaštvu KS.

Postupajući tužilac ispitat će Hadžića nakon čega će u roku od 24 sata donijeti odluku da li će zatražiti mjeru pritvora.

Hadžića su uhapsili pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva KS u okviru nastavka akcije Blok. Tereti ga se za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti. Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžića da je nezakonito omogućio isplatu milion KM osumnjičenom Esedu Radeljašu.

Podsjećamo, ranije je u ovoj akciji uhapšen i Esed Radeljaš i drugi funkcioneri Općine Novi Grad, a sumnjiči ih se za više krivičnih djela.

Osim Radeljaša uhapšeni su pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo, bivši pravobranilac Općine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad Jusuf Čaušević.

Ranije uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s krivičnim djelom pranja novca i davanja dara i drugih oblika koristi.

Uhapšene se sumnjiči da su Radeljašu omogućili da stekne protivpravnu imovinsku korist veću od milion KM.