Slučaj "Ganić"
0

Damir Arnaut hitno doputovao u Sarajevo

FENA
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut, član bh. pravnog tima koji u Londonu zastupa ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, uhapšenog u ponedjeljak na londonskom aerodromu Heathrow, danas je hitno doputovao u Sarajevo "kako bi koordinirao određene aktivnosti i pripremio materijale koji će dokazati da Ganić nije umiješan u ratne zločine za koje ga sumnjiči srbijansko tužilaštvo".

"U London ću se najvjerovatnije vratiti naredne sedmice. Sve zavisi gdje sam potreban u datom trenutku, a jučer su mi advokati predlagali da dođem u Sarajevo", kazao je Arnaut u izjavi za Fenu.

On je rekao da ne raspolaže informacijom koju su objavili neki mediji, a to je da bi tokom dana u londonski sud trebao stići materijal koji je Srbija pripremila kao dokaz u slučaju "Dobrovoljačka", na osnovu kojeg je od britanskih vlasti i tražila hapšenje Ganića.

Arnaut je pojasnio da po engleskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost da Ganić bude po bilo kakvom hitnom postupku izručen Srbiji.

"Ukoliko bi slučajno započo proces isporučivanja onda bi to bio jedan "grub proces", a ja se nadam da će sud u Londonu odbaciti srbijanski zahtjev kao neosnovan. Međutim, ukoliko taj proces počne on će trajati i tu će biti dokazivanja, a Ganić ne bi mogao biti hitno isporučen", kazao je Arnaut.

U londonskom sudu, kako najavljuju neke novinske agencije, za 9. mart zakazano je ročište o meritumu, a 11. marta sud će odlučivati o validnosti i opravdanosti zahtjeva Srbije, odnosno naloga na osnovu kojeg je Ganić uhapšen.