BiH
2

Damir Aganović nahvalio novu upravu KCUS-a i "ocrnio" Farisa Gavrankapetanovića

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Uprava i uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ne žele se baviti politikom u zdravstvu, već samo  zdravstvenom politikom u okviru sistematskih i institucionalnih rješenja, poručio je danas generalni direktor ove ustanove prof. dr. Damir Aganović.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Cilj današnje konferencije za medije u KCUS-u je bilo iznošenje problema s kojima se suočavaju, a željeli su i objasniti javnosti u kakvom je stanju nova Uprava zatekla KCUS 2. jula 2012. godine, s obzirom na to da su informacije o činjeničnom stanju, koje su iznesene na sjednici Kantona Sarajevo, bile, kako Aganović kaže, vrlo površne i netačne. Zavod zdravstvenog osiguranja KS nije uplatio ugovornu tranšu za materijalne troškove i platu za mjesec mart, a to je učinjeno, kako kaže Aganović, bez objašnjenja i razloga, jer je KCUS za taj mjesec uredno pružio usluge osiguranicima u Kantonu Sarajevo.

"Svjesni važnosti zadatka, od prvog dana smo krenuli u vrlo ozbiljne reforme koje su počele u organizaciono-funkcionalnom smislu već davati rezultate. To je, nažalost, bio okidač za jednu neprincipijelnu i nekorektnu kampanju protiv nas", rekao Aganović.

Stara uprava ostavila dugovanja

Kada je nova Uprava došla na čelo KCUS-a, zaključno sa 30. 6. 2012. godine, dugovanja prema dobavljačima su iznosila 49,5 miliona KM. Zaključno s 31.12. 2012. godine obaveze prema dobavljačima su iznosile 56,8 miliona KM, a KCUS je tada bio u obavezi izmiriti 26 miliona KM, što je bio rezultat povećanja troškova lijekova, energenata, ranije potpisanih full ugovora za održavanje medicinske opreme te povećanja plata primjenom kolektivnog ugovora od 1. marta 2012., a što, kako Aganović tvrdi, Zavod zdravstvenog osiguranja KS nije isfinansirao.

"Tako su sredstva za plaćanje obaveza umanjena i to je suprotno navodima ministra zdravstva KS Eldara Lokmića, koji objašnjava da je to rezultat prijema novog podobnog stranačkog kadra", kaže Aganović.

Također, generalni direktor KCUS-a iznio je podatke o upošljavanju u ovoj ustanovi za period od 1. januara do 30. juna prošle godine.

"U tom periodu bivši direktor KCUS-a, a sadašnji direktor ZZO KS prof. dr. Faris Gavrankapetanović je zaključio ugovore o radu sa 157 novih uposlenika bez saglasnosti Ministarstva zdravstva KS i suprotno Zaključku Vlade KS iz 2011. godine o zapošljavanju novih uposlenika. Primljeni su bez procedure Javnog oglašavanja. U periodu od 1. jula do 31. decembra 2012. godine zasnovan je radni odnos sa 53 uposlenika, od kojih su 23 zaključila ugovor o radu na osnovu saglasnosti bivšeg direktora Gavrankapetanovića. KCUS je tražio priznavanje finansiranja novih uposlenika od nadležnih institucija radi proširenja kapaciteta i usluge. Dobili smo negativan odgovor. Apsurd je veći to što im finansiranje ne priznaju  upravo oni koji su odgovorni za sve navedeno", rekao je Aganović.

Prof. dr. Damir Aganović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prof. dr. Damir Aganović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Nova pravila, novi Statut

Novi menadžment je po preuzimanju upravljanja KCUS-om poduzeo mjere i ova ustanova je u periodu od 2. jula 2012. do 31. marta 2013. godine izmirila obaveze prema dobavljačima u iznosu od 39,8 miliona KM te avansno uplatila dva miliona KM za plaćanje gasa radi saniranja situacije u KS.

"Prijem novih uposlenika, prijem usljed dužih bolovanja i upražnjenih mjesta... vrši se isključivo putem javnog konkursa. Također, 10. 8. 2012. godine uradili smo novi Statut, koji je u skladu sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti donesen 2010. godine, što stara uprava nije učinila, a dužni smo to učiniti", istakao je Aganović.

Saglasnost na Statut do sada su dali osnivači Unsko-sanski, Zeničko-dobojski i Bosansko-podrinjski kanton. Vlada FBiH ga je prihvatila i trenutno je u parlamentarnoj proceduri.

"Dolaskom nove uprave uočene su određene nepravilnosti u radu pojedinih organizacionih jedinica, a posebno u Odjelu nabavke i potrošnje lijekova i ostalog medicinskog materijala. Shodno tome preduzete se mjere racionalizacije i dovođenja cjelokupne nabavke u zakonske okvire. U više navrata smo se obraćali ZZO, na čijem je čelu prof. dr. Gavrankapetanović i kantonalnim ministarstvima zdravlja  te Minsitarstvu zdravstva FBiH zahtjevom za izmjenu visine naknade po Ugovoru o pružanju zdravstvene zaštite osiguranicima KS više od 30 puta. Nismo dobili odgovor", tvrdi Aganović.

KCUS žele onesposobiti

KCUS je nastavio realiziranje zatečenih i pokretanje novih projekata. Tako Klinika za hemodijalizu proširuje kapacitete, gradi se novi operacioni blok i Terapijski odjel nuklearne medicine, pokrenute su aktivnosti za izgradnju nove podzemne garaže, rekonstrukciju dva lifta, a uvodi se i PACS sistem koji će unaprijediti rad svih jedinica KCUS-a.

"KCUS žele onesposobiti kroz nedovoljno finansiranje. Stavljanjem na marginu, odnosno zbog toga što domicilni KS ne preuzima obaveze finansiranja za pružene zdravstvene usluge osiguranicima KS, dovodi se u pitanje normalno funkcionisanje KCUS-a, a to je njegova zakonska obaveza. Napominjemo, za nas su važniji pacijenti i uposlenici od bilo kakvih pozicija i funkcija i glavni cilj KCUS-a je pružiti najbolju zdravstvenu uslugu pacijentima", istakao je Aganović.