BiH
32

Dalida Burzić: Kaznena politika u Kantonu Sarajevo nije odgovorila zadatku

Piše: A. B.
Dalida Burzić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji izjavila je da kaznena politika u KS nije odgovorila zadatku te da Tužilaštvo KS na indirektan način može utjecati na sigurnosnu situaciju.

Burzić je kazala kako će uvijek osjećati i imati moralnu potrebu odgovoriti na pitanja građana KS i doprinijeti rješenju situacije.

"Tužilaštvo KS ne odgovara za sigurnosnu situaciju u KS nego je nadležno da kazni počinioce krivičnih djela i njihova otkrića. Tužilaštvo KS ne skida sa sebe odgovornost te itekako može na posredan način utjecati na sigurnosnu situaciju. To se može realizirati tako što ćemo goniti počinioce krivičnih djela i podizati optužnice protiv njih kada za to postoji osnov, kao i na način da nijedan sporazum neće otići iz Tužilaštva KS bez kontrole i mišljenja", kazala je Burzić i dodala kako će se i dalje nastaviti komunikacija sa svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

"Bitno je uspostaviti dobru saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Federalnom upravom policije (FUP) SIPA-om, kao i agencijama iz Republike Srpske. Smatram da u tom dijelu postoji odgovornost Tužilaštva KS te da sam uvjerena da možemo dobro sarađivati", dodala je glavna tužiteljica Tužilaštva KS.

Napomenula je također kako nije narušena saradnja između MUP-a i Tužilaštva KS te da policijski komesar Vahid Ćosić, ukoliko za to postoji osnov, treba snositi dio odgovornosti za sigurnosnu situaciju u KS.

"Uvijek ću istrajavati na individualnoj odgovornosti ukoliko za to postoje dokazi, a kada to kažem mislim na osobe koje su prozivane za novonastalu situaciju u KS", izjavila je Dalida Burzić.