Hrvatsko narodno vijeće
0

Dajemo podršku platformi koja je korisna za formiranje vlasti

FENA
Fra Luka Markešić
Fra Luka Markešić
Predstavnici Hrvatskog narodnog vijeća BiH su danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazali da daju podršku Platformi koju su potpisale četiri stranke (SDP, SDA, HSP i NSRzB).

„Dajemo podršku Platformi koja je korisna za formiranje vlasti u Federaciji i na nivou države“, kazao je predsjednik HNV-a BiH Luka Markešić, dodajući da podršku ne daju paušalno, nego smatraju da je za početak dobra i sada je treba dotjerivati, te ističući da nisu partijski opredijeljeni ni za SDP ni za druge stranke.

Član HNV-a BiH Ivo Komšić je kazao da je u javnosti nametnuta lažna dilema da li jedna grupacija stranaka ili druga grupacija.

„Mislim da to nije alternativa jedno drugom i da je to potpuno lažno nametnuto kao dilema“, kazao je Komšić.

Interes HNV-a je, po njegovim riječima, otkloniti neravnopravnost Hrvata i drugih, „jer nisu samo Hrvati neravnopravni“. Neravnopravni su svi narodi tamo gdje su manjinski u lokalnim zajednicama, u kantonima i općinama.

„Nama je prihvatljivija Platforma koja je ponuđena upravo zato što ona pokušava otkloniti neravnopravnost. Oni predlažu potpunu ravnopravnost i paritet u izvršnim organima. Zašto bi to bilo neprihvatljivo nekome“, kazao je Komšić.

Nama je to, dodo je, prihvatljivije od HDZ-ovog rješenja neravnopravnosti kroz treći entitet, odnosno četvrti entitet.

„To su tri entiteta plus distrikt Sarajevo. Oni hoće tri entiteta plus Sarajevo distrikt“, kazao je Komšić, ističuči da „ne smijemo dozvoliti da nas lažu u politici“.