BiH
17

Da su kandidati provjereni u Google pretraživaču Vlada Federacije BiH mogla je biti formirana

Piše: Er. M.
Da su zaposlenici kabineta predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH provjerili imena kandidata za federalne ministri u Google pretraživaču ili na zvaničnim web stranicama institucija u FBiH izbjegli bi politički spektakl i možda već danas imali formiranu Vladu Federacije BiH.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Sigurno je da potpredsjednici iz SDA i DF-a ne bi imenovali Vladu Federacije BiH da su znali nacionalnu pripadnost Zore Dujmović, ali HDZ BiH bi tada nastavio pregovore čime bi se izbjegao cijeli spektakl oko formiranja vlasti.

Opće je poznato da bosanskohercegovačka administracija i dalje raste, a samim tim i da troši sve više novca. Uprkos razgranatom birokratskom sistemu savjetnika i saradnika bh. političara, koji su iznadprosječno plaćeni iz državnog budžeta i kreditnih aranžmana, niko iz kabineta predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH nije provjerio imena kandidata za ministre u Federalnoj vladi u Google pretraživaču.

Čelnicima Federacije BiH nisu bile potrebne provjere Centralne izborne komisije da bi izbjegli još jedan politički spektakl i saznali da je Zora Dujmović, aktuelna kandidatkinja HDZ BiH za federalnu ministricu kulture i sporta, pripadnica srpskog konstitutivnog naroda.

Naime, Dujmović je obavljala funkciju delegatkinje iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u periodu 2010-2014. godine. Osnovni podaci o Zori Dujmović i danas su dostupni na web stranici Federalnog Parlamenta gdje između ostalog stoji da se Dujmović i tada nacionalno izjašnjavala kao Srpkinja.

Neodgovornost i neozbiljan pristupa političara i političkih stranaka procesu formiranja vlasti rezultirao je potpisivanjem Odluke o imenovanju Vlade Federacije BiH od strane predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića, zatim sazivanjem vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i na kraju poništavanjem saglasnost Milana Dunovića o imenovanju Federalne Vlade zbog navodnog kršenja ustavnih odredbi.

Prema posljednjem objavljenom Izvještaju o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja 2013. godine, u kabinetima predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH bilo je zaposleno ukupno 39 zaposlenika, a od toga 22 savjetnika. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH u 2015. godini broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH u januaru 2015. godine iznosio je 551.187, a od toga 41.562 sa visokom stručnom spremom uključujući doktore nauka i magistre.

Postavlja se pitanje koliko su zapravo efikasni brojni savjetnici i službenici u federalnim institucijama ukoliko nisu u stanju provjeriti najjednostavnije moguće informacije?