Cerić proučio dovu u Auschwitzu
0

FOTO / "Da se nikome ne ponove ni holokaust niti Srebrenica"

FENA
Pod naslovom "Univerzalni apel za mir i međuljudsko poštivanje, a protiv negacije holokausta, rasizma, antisemitizma, islamofobije i ksenofobije", jučer je u organizaciji Aladdin projekata, UNESCO-a i grada Pariza, reisu-l-ulema Mustafa Cerić posjetio Auschwitz-Birkenau.

On je govorio u prisustvu preživjelih žrtava holokausta, generalne direktorice UNESCO-a Irene Bokove, bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroeder, bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, gradonačelnika Pariza Bertranda Delanoëa te gradonačelnika Sarajeva, Krakova, Madrida, Rabata i drugih uglednih ličnosti iz Europe, Amerike, Afrike i Srednjeg istoka, prenosi Mina.

Posjeta Auschwitzu organizirana je u sklopu obilježavanja 27. januara, kao dana oslobađanja najužasnijeg logora smrti. Kao što je poznato, nakon što su okupirali Poljsku 1939. godine nacisti su podigli veliki kompleks koncentracionih logora u poljskom gradu Oswiecim (Auschwitz na njemačkom), koji je postao simbol Holokausta.

Od nekoliko miliona nastradalih Jevreja u holokaustu, milion ih je ubijeno u Auschwitzu uglavnom u gasnim komorama, zajedno sa desetinama hiljada Poljaka, Roma i Rusa, ratnih zarobljenika.

Auschwitz je danas memorijalni muzej o kojem brine poljska država.

Jučer u Auschwitzu govorili su sa molitvenim porukama za mir i suživot glavni izraelski rabin Meir Lau, kardinal André Ving-Trois, pariski nadbiskup, reisu-l-ulema Cerić, koji je svoj govor počeo i završio dovom na arapskom i engleskom jeziku.

"Hvala Allahu, Gospodaru svjetova! Auschwitz je pravo mjesto da se kaže da, ako zaista želimo spriječiti buduće genocide, moramo više učiniti osim prigodnih saosjećanja prema žrtvama. Moramo shvatiti dubinu psihologije počinitelja, kao i ravnodušnost posmatrača genocida. Moramo ustanoviti šta je to što neke ljude, koji su inače 'normalni', učini da mrze druge ljude i narode do te mjere da ih planski i sistematski žele istrijebiti. Ali i one ljude koji pomažu genocid ili stoje po strani i nijemo gledaju zločin nad nevinim ljudima! I njih treba proučiti i upoznati!", poručio je reis Cerić.

Reis uči dovu (Foto: Rijaset.ba)
Reis uči dovu (Foto: Rijaset.ba)
Naglasio je da svi moramo učiti o holokaustu i genocidu ne samo kao historijskim činjenicama, već i kao načinu da upoznamo našu djecu o opasnosti rasizma, antisemitizma, islamofobije i drugih primjera ljudske netrpeljivosti.

"Moramo poučiti mlade naraštaje da cijene demokratiju i ljudska prava, te ih hrabriti da odbace mržnju, netoleranciju i etničke sukobe kako bi izjava 'nikad više' bila istina tako da se nikad više i nikome ne ponovi, ni Auschwitz ni Srebrenica! Danas, ovdje u Auschwitzu mi smo ujedinjeni u nadi da će nam budućnost biti bolja od naše prošlosti, zato proučimo zajedno ovu dovu", poručio je reisu-lulema Mustafa Cerić.