Slavko Jovičić
0

INTERVJU / 'Da ne postadoh političar, bio bih pjevač'

Razgovarala: Amra Kovač
Slavko Jovičić
Slavko Jovičić
Za Slavka Jovičića, poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kažu da je kontraverzna ličnost i bez dlake na jeziku. Da nije političar, kaže, bio bi među deset najboljih pjevača na prostoru ex-Yu, vrlo je štedljiv - sam plaća svoja četiri telefonska broja, nikoga ne mrzi i ne slavi Dan državnosti BiH. 'Ako nema AVNOJ-a, nema ni ZAVNOBIH-a', kaže popularni Slavuj.

Mnogi za Vas kažu da ste kontraverzna ličnost, kako bi Vi sebe opisali?

Neki imaju pozitivno, neki negativno mišljenje. Mišljenje onih koji me poznaju i komentarišu ne smeta mi. Međutim, mnogi komentarišu o meni, a da me uopće ne poznaju niti su kada popili kafu sa mnom. Ono što ja mogu reći za sebi jeste da nikoga ne mrzim, da pokušavam pomoći svakome kome mogu bez obzira na naciju i vjeru. Život nema reprizu, sve je prolazno, a svi ćemo jednog dana na onaj svijet pa treba zaraditi sevapa.

Otkud Vi u politici?

U politiku sam se uključio jer sam htio sa vlasti skinuti stranku SDS.

Da niste političar čime bi se bavili?

Bio bih jedan od deset najboljih pjevača na području bivše Jugoslavije. Inače, volim da pjevam sevdalinke, a prije rata sam se takmičio i na festivalu na Ilidži.

Imate dva bloga, otkud ideja za blog?

Ja imam preko 3.000 objavljenih autorskih članaka. Inače, volim pisati, a znalo se dešavati i da me pogrešno citiraju. Sada ono što želim napišem na blog, pa neka neko izvoli i pogrešno prenese.

Kakav odnos imate s kolegama iz Parlamenta BiH?

Ja kažem što mislim smetalo to nekome ili ne, jer znam da meni nema ko šta prigovoriti... Iako imam pravo na reprezentaciju od 200 KM, ja to nikada nisam iskoristio. Imam pravo da mi Parlament BiH plaća jedan mobitel, a imam tri mobitela i četiri broja, međutim, nikada nisam iskoristio ni to, već mobitele plaćam sam, za razliku od mnogih mojih kolega. Neka bilo ko kaže i dokaže da sam ja od nekoga uzeo marku za bilo šta.

Da li ste od Predsjedništva BiH dobili pozivnicu za prijem povodom Dana državnosti i da li ćete otići?

Pozivnicu jesam dobio, a otići neću. Razmišljao sam da pozivnicu pošaljem nazad poštom ali mi je bilo mrsko da kupujem markicu. Otići neću jer ako nema AVNOJ-a nema ni ZAVNOBiH-a. Praznik može da slavi ko god želi i na to ima pravo, ali ja ga ne slavim. Za Dan državnosti ću biti na svom radnom mjestu.

Šta mislite o Prijedlogu zakona o praznicima BiH i neradnim danima?

Taj zakon neće proći dok su u njemu 1. mart kao Dan nezavisnosti, 25. novembar kao Dan državanosti i 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida i žrtve svih ratova. To su datumi nesreća, a ne praznika. Treba naći dane koji će se obilježavati kao praznici i koji će spajati sve narode koji žive na području BiH, a ne razdvajati. Možemo usvojiti 1. januar - Nova godina, dan ovoga i onoga, ovdje izuzimam vjerske praznike jer, naravno, svaki narod treba da slavi svoj praznik. Ja shvatam kolege Bošnjake koji žele da se usvoje gore navedeni datumi ali dok sam ja poslanik ja ću biti protiv toga jer, ponavljam, smatram to danima nesreće.

Da li imate pasoš neke druge države osim BiH? Ne, nemam. Rođen sam u Pazariću, trenutno živim na Palama. Imam samo pasoš BiH i smatram se građaninom Bosne i Hercegovine.

Šta smatrate svojim najvećim uspjehom?

Svojim najvećim uspjehom smatram to što u meni ne postoji ali baš ni trun mržnje prema bilo kojem čovjeku na svijetu.

Šta, prema Vašem mišljenju u BiH treba uraditi kako bi se prevazišla ekonomska kriza i sadašnja politička situacija..? Prije svega treba zaštiti domaću proizvodnju. Zašto da uvozimo neke stvari kada imamo domaću proizvodnju. Uvozimo vodu, a naša je zdravija deset puta, uvozimo pivo, a sarajevska i banjalučka pivare propadaju. Na uvozne proizvode, također, treba povećati akcize. Kada je u pitanja politika, onog momenta kada politički predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba zajedno odu da odaju počast žrtvama sva tri naroda izginulim u ratu, a što bi trebali da urade, tada će se u BiH promjeniti mnoge stvari.