Udruženje "Spokojna starost"
0

'Da mi ih je još jednom vidjeti, pa nek odmah umrem'

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tuzlansko udruženje "Spokojna starost" pokrenulo je inicijativu za povezivanje starijih osoba sa njihovom rodbinom u inostranstvu.

"Opremili smo jednu prostoriju i opremu da se u njoj nađu starije osobe koje imaju djecu i unučad širom planete zemlje pa da ih i vide i s njima razgovaraju posredstvom programa Skype, a da ih to ništa ne košta," kaže Alojz Knezović iz ove nevladine neprofitne organizacije za Sarajevo-x.com.

Otvaranje prostorije upriličeno je za 1. oktobar, kada se obilježava međunarodni Dan starih osoba, a koje su, kako ističu, marginalizirane raspadom porodica u savremenom dobu. Taj raspad porodica u našoj zemlji posebno je uočljiv nakon rata, prognanstava, izbjeglištva.

"Svi Tuzlaci i oni koji potiču iz okoline Tuzle, a žive u bilo kojoj državi mogu e-mailom, na adrese: [email protected] ili [email protected] predložiti termin u kojem će (po našem vremenu) razgovarati sa svojima, a nama napisati telefonski broj na koji ćemo ih mi pozvati i prenijeti im poruku za razgovor. Time ćemo olakšati i skratiti, te pojeftiniti pozivaocima dogovor za razgovor, tako da oni ne zovu telefonom svoje roditelje ovdje," obavještavaju iz udruženja "Spokojna starost".

U utorak, 30. septembra u 11 sati u ulici 6. bosanske 102 u Tuzli bit će održana konferencija za novinare posredstvom koje će zainteresovanim starijim osobama u BiH biti prenijeta poruka da svoje razgovore mogu zakazivati na njihov broj telefona 061/151 390 ukoliko imaju e-mail adresu svojih u dijaspori.

Svakome će termin za razgovor biti potvrđen prema redu prijavljivanja, a Tuzlaci se nadaju da će njihovim primjerom altruizma i filantropije poći još neko iz drugih krajeva BiH, kao i da će objavljivanjem ove akcije pomoći starim osobama koje smo svi često čuli kako kažu “Da mi je još jednom vidjeti djecu i unučad, pa nek odmah umrem.“