BiH
5

Da li Vlada Kantona Sarajevo pregovara s nelegalnim sindikatom obrazovanja?

Piše: S. H.
Vlada Kantona Sarajevo (KS) je 10. decembra održala prvi sastanak sa sindikatima predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, te srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture. Kao predstavnik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja za KS, podružnica federalnog sindikata, pregovarač je Saudin Sivro. Međutim, Ibrahim Dedić, koji zastupa Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS, ističe kako Vlada pregovara sa sindikatom koji nije legalan.

Ibrahim Dedić ističe kako sindikat koji on zastupa već duže vrijeme pokušava organizirati sastanak s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, kako bi započeli pregovore o usklađivanju novog Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje u Kantonu Sarajevo. Međutim, Vlada KS je za partnera u pregovorima uzela Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo koji zastupa Saudin Sivro.

"Naš sindikat je 8.10.2015. godine premijeru Elmedinu Konakoviću uputio zahtjev za hitan sastanak kako bi izvršili pripreme za početak razgovora o usaglašavanju novog Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje u Kantonu Sarajevo. Očito je da premijer Elmedin Konaković nema želje ili nema snage da se suprotstavi u ovom momentu nezakonitom djelovanju Saudina Sivre i sindikatu koji je do 2013. godine doveo u zabludu sve uposlenike u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, ali doveo u zabludu i Vladu Kantona Sarajevo i isto to nastoji raditi i u narednom periodu", rekao je Ibrahim Dedić iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Dedić upozorava da Vlada KS trenutno pregovara sa nelegalnim sindikatom, a apsurd je, kako ističe, još veći ako se zna da pregovore za novi Kolektivni ugovor za kantonalni nivo Vlada KS vodi sa sindikatom koji je podružnica federalnog nivoa.

"Federalnim i kantonalnim Ustavom propisano je da je ustavna nadležnost nad obrazovanjem isključivo na kantonima, stoga iznenađuje partner kojeg je Vlada KS uzela za pregovarača. Vlada KS, na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, započinje pregovore sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, koji nije upisan u registar Ministarstva pravde Kantona Sarajevo, niti Ministarstva pravde FBiH", ističe Dedić.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS navode kako uprkos brojnim zahtjevima za sastanak sa premijerom Konakovićem, nikada nisu dobili nikakav odgovor, iako je predsjednik kantonalne Vlade još kao zastupnik u Skupštini dao podršku za registraciju sindikata.